Kamp Vatrenih blizu Glasgowa, uoči Eura igra se repriza finala iz Moskve: Drugi žele učiti od nas…

HNS

U četvrtak je u Zagrebu pod ravnanjem rukovodstva Hrvatskog nogometnog saveza održana redovna Skupština.

Predsjednik Davor Šuker uputio je pozdravni govor u kojem je istaknuo kako je ovo još jednom bila prekrasna godina za hrvatski nogomet:

“Sa svakim novim uspjehom, nogomet se potvrđuje kao jedna od najvećih vrijednosti Hrvatske. Naš dres je najbolji poklon koji možete dati bilo kojem strancu, a naši nogometaši sigurno su najveći ambasadori države u inozemstvu. Drugi žele učiti od nas jer su impresionirani našim sustavom, našim radom i našim rezultatima. To je veliko priznanje svakome od nas tko radi u hrvatskom nogometu i na to zaista možemo biti ponosni!”

Naše raspoloženje uvelike ovisi o A-reprezentaciji, a ona nas je još jednom razveselila plasmanom na veliko natjecanje. Izbornik Dalić uspješno je pomladio momčad nakon Rusije te pritom zadržao prepoznatljivo zajedništvo i kvalitetu izvedbe. Upravo zbog toga, s velikim optimizmom gledamo prema Europskom prvenstvu. Čestitam izborniku, stožeru i igračima na plasmanu te im želim puno sreće na Euru.

Savez će reprezentaciji osigurati maksimalne uvjete, kao i uvijek do sada. Vjerujem da će naši navijači uživati u Londonu i Glasgowu, a nadam se i kasnije diljem Europe.

EURO 2020 će biti 11. veliko natjecanje za Hrvatsku od samostalnosti. Taj kontinuitet je najveća potvrda da u hrvatskom nogometu uspjeh nije slučajan već je rezultat sustavnog rada, uz talent koji kao narod imamo za momčadske sportove,” poručio je Šuker, koji je na uspjesima čestitao i mladoj U-19 futsalskoj reprezentaciji na europskom srebru, hrvatskom prvaku Dinamu, na domaćim i međunarodnim uspjesima te dobre rezultate i plasman i muških i ženskih U-19 i U-17 reprezentacija u Elitna kola europskih kvalifikacija.

Nije propustio spomenuti i kako će iduće četiri godine ‘zastupati interese hrvatskog nogometa‘ u Izvršnom odboru Uefe

“Uspješno smo okončali zahtjevan projekt pripreme uvođenja VAR-tehnologije u hrvatski nogomet. Čestitam našoj Nogometnoj akademiji na 20 godina rada, kao i brojnim organizacijama i klubovima na 100 godina koje su proslavili ove godine. Pritom ističem 100 godina Zagrebačkog nogometnog saveza, koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskom nogometu.

Ponosan sam na humanitarne aktivnosti naših reprezentativaca i Saveza, kao i na brojne aktivnosti s mlađim uzrastima. Uz sve redovne kampove, podržali smo organizaciju više od 30 turnira za mladež. Nastavili smo i s ulaganjima u infrastrukturu s više od 15 milijuna kuna koje smo rasporedili kroz međužupanijske nogometne odbore,” dodao je Šuker.

Na Skupštini je odlučeno kako će kamp reprezentacije uoči Europskog prvenstva biti u blizini Glasgowa, gdje Vatreni igraju dvije utakmice, nakon otvaranja s Engleskom na Wembleyju.

Neposredno prije početka Eura očekuje nas repriza finala Svjetskog prvenstva. U Parizu će Hrvatska u pripremnom dvoboju gostovati kod Francuske.

“Hrvatska će igrati dvije prijateljske utakmice u ožujku te dvije u lipnju uoči samog početka Europskog prvenstva – jednu u Osijeku te najvjerojatnije protiv Francuske na Saint Denisu. Žao mi je što ipak nećemo zaigrati na turniru u Dohi. Za dogovaranje prijateljskih utakmica sam zadužen ja osobno, a uvijek smo o datumima i gradovima razgovarali i s izbornikom i team managericom i radili smo najbolje što možemo.”

I dalje je izgradnja stadiona otvorena tema…

“Mislio sam da više neću govoriti o infrastrukturi, ali srce me boli zbog toga. No, mogu se samo ponavljati. Sve što počne obično se završi loše, to nije lak posao i moramo promišljati o svemu. Nadam se da ćemo jednom imati stadion, makar i za 20.000 ljudi, da navijači mogu dostojno doći na utakmicu. Ovo što se događa na našim stadionima nije normalno. Nadam se da će biti bolje, to je želja HNS-a i njegovih zaposlenika. Ne treba nam veliki projekt, može i manji kako bismo mogli biti domaćini većih europskih utakmica. HNS nije građevinska tvrtka, mi ovisimo o lokalnoj samoupravi, gradovima i državi,” zaključio je predsjednik HNS-a.

(Foto: HNS)

NOGOMET