Košarkaši i dalje sanjaju Olimpijske igre u Parizu

Hrvatska, Marin Sušić

Središnji odbor (Central Board) međunarodne košarkaške federacije Fibe je konačno odlučio o sustavu natjecanja i datumima Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira, kao i o onom najvažnijem za reprezentaciju Hrvatske, sudionicima pretkvalifikacija, što još uvijek pruža nadu u odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Naime, osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., a koje se na to natjecanje neće uspjeti plasirati, u pretkvalifikacije za Olimpijske igre idu i tri pobjednika skupina Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025, ali i sljedeća najbolja ekipa prema rang ljestvici FIBA-e, a to su Poljska, Rusija koja trenutačno nema pravo nastupa i Hrvatska.

S obzirom da se u istoj pretkvalifikacijskoj skupini za EP 2025, nalaze Poljska, koja će izgledno biti prva u skupini, i Hrvatska, tako je naša košarkaška reprezentacija nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA rangu nakon Poljske.

Naravno, Hrvatskoj još slijedi krug europskih pretkvalifikacija u veljači 2023. i to utakmica sa Švicarskom u gostima te s Austrijom kod kuće, no mjesto u olimpijskim pretkvalifikacijama je vrlo opipljivo.

Valja naglasiti i to da se olimpijske pretkvalifikacije nikada ranije nisu igrale, a datumi predviđeni za ovo natjecanje su od 12. do 20. kolovoza 2023.

U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Plastično rečeno, u pretkvalifikacije ide 16 europskih ekipa, a samo će dvije i dalje sanjati olimpijski san.

(Foto: Marin Sušić/HKS)

KOŠARKA