Leona Popović devet stotinki od druge sljemenske vožnje: Mogla sam bolje…

SQT Snježna kraljica

Leoni Popović nedostajalo je devet stotinki za plasman u drugu vožnju ženskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020.

Završila je na ‘nesretnom’ 31. mjestu.

“Znam da sam mogla bolje, ali sam zadovoljna. Još uvijek tražim pravu formu,” rekla je trenutno najbolja hrvatska skijašica, koja je u utrku krenula sa startnim brojem 71.

Prošli vikend je u Lienzu s brojem 69 izborila drugi lauf i svoje prve slalomske bodove u Svjetskom kupu.

Ida Štimac nije uspjela završiti prvu sljemensku vožnju.

“Mlada sam, još uvijek moram puno trenirati i vjerovati u sebe,” poručila je 19-godišnja Riječanka, koja se tek oporavila od teške ozljede koljena.

Slovakinja Petra Vlhova prvi je put pobijedila u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy”. Nakon drugog mjesta na Sljemenu 2017. te ponovno 2019. godine, 24-godišnjakinja je na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje i prekinula pobjednički niz Amerikanke Mikaele Shiffrin, koja je sljemensku utrku osvojila četiri puta.

“Danas sam se osjećala odlično, navijači iz Slovačke i Hrvatske su me bodrili i zaista sam imala osjećaj da sam ‘doma’. Svakako mi je pomogla činjenica da sam startala prva jer je staza bila u najboljem mogućem izdanju. Prvu vožnju odradila sam odlično, dok je Mikaela napravila manje pogreške koje su na kraju odlučile utrku. Iako sam znala da imam veliku prednost uoči druge vožnje, zadržala sam koncentraciju i mislim da mi je to najviše pomoglo da skijam ovako dobro“, izjavila je slovačka skijašica.

Nedjeljnu utrku slalomaša otvorit će Švicarac Ramon Zenhäusern: “Tri puta u svojoj karijeri startao sam prvi i svaki put završio četvrti, a sada se nadam da ću ostvariti još bolji rezultat. Trenirao sam, osjećam se spremno za utrku. Impresioniran sam uvjetima za skijanje na Sljemenu, savršeni su i siguran sam da će biti odlična utrka“.

Startni broj dva izvukao je Francuz Alexis Pinturault koji je osvojio sveukupno tri slaloma u Svjetskom skijaškom kupu. Treći iz startne kućice krenut će Norvežanin Henrik Kristoffersen koji je dva puta bio na postolju Snježne kraljice kao trećeplasirani.

Na Crvenom spustu će se natjecati i šest hrvatskih predstavnika – Istok Rodeš, Elias Kolega, Matej Vidović, Filip Zubčić, Samuel Kolega i Leon Nikić.

Sa startnim brojem 17 krenut će Istok Rodeš koji je prošle godine na Sljemenu završio na sedmome mjestu: “Uvijek očekujem i priželjkujem da budem najbrži tako da ću pokušati skijati najbolje što mogu i ostvariti što bolji rezultat. Ako ću skijati na najvišoj razini, čak bolje nego prošle sezone kada sam dokazao da mogu konkurirati najboljim slalomašima, vjerujem da ću se približiti postolju“.

Nakon njega nastupit će Elias Kolega, i to sa startnim brojem 20: “Treninzi na Sljemenu su bili odlični, pripreme su super prošle tako da se veselim nastupu. Općenito je ova sezona počela odlično za cijelu ekipu, svi smo u dobroj formi i mislim da ćemo to i pokazati. Nadam se da ćemo imati što više predstavnika u drugoj vožnji. Istok i ja smo u jako dobroj formi i mislim da s dvije dobre vožnje možemo biti među najboljima. Ja bih bio zadovoljan s plasmanom u prvih deset natjecatelja“.

Matej Vidović je prije nekoliko tjedana u francuskom Val d’Iseru osvojio 20. mjesto, a na Sljemenu očekuje dobre vožnje. Ima startni broj 27: “Pokušat ću dati sve od sebe i fokusirati se na pojedinačne vožnje. Moj najbolji nastup prošle sezone bio je upravo tu na Sljemenu, a ove sezone očekujem još i više“.

Velika su očekivanja i od 26-godišnjeg Filipa Zubčića koji kaže kako se odlično pripremio: “Trenirali smo na Sljemenu i mogu reći kako je staza odlično pripremljena tako da se nitko nema ni na što žaliti. U pripreme sam uložio 100 posto i sezona je krenula onako kako sam si i zamislio. Iz svake utrke dižem formu sve više i mislim da sam sve bliže postolju“.

Uz naša četiri skijaša koji redovito nastupaju u Skijaškom kupu priliku da nastupaju pred domaćom publikom dobit će i dvojica mladih skijaša, Samuel Kolega i Leon Nikić.

Prva vožnja muškog slaloma na rasporedu je u 14.15, dok će druga krenuti u 17.40 sati.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI