Leona Popović na Sljemenu ostvarila rezultat karijere: Samopouzdanija sam i to je ono što je bitno

Leona Popović

U slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy” 2022. Slovakinja Petra Vlhova treći je put zaredom uzela titulu Snježne kraljice. Nakon pobjeda 2020. i
2021., 26-godišnja Slovakinja je na jednoj od dosad najzahtjevnijih utrka Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje, čime je osvojila svoju četvrtu slalomsku pobjedu ove sezone i tako zadržala prvo mjesto na slalomskoj ljestvici FIS Svjetskog skijaškog kupa.

“Svaka godina u Zagrebu je drugačija i svaka sljemenska utrka je teška, no danas su vremenski uvjeti bili zaista izazovni. Ipak, na kraju sam opet pobijedila, što je odlično. Mislim da je najbitnije fokusirati se na sebe i svoje skijanje, odnosno da to skijanje bude brzo. Onda se oko mene može događati sve, no to neće biti bitno. Ja sam u svojem balonu u svim vremenskim uvjetima i sa svakakvim podlogama i fokusirana sam. Glavni cilj su mi Zimske olimpijske igre i na dobrom sam putu da i tamo budem u dobroj formi. No, to je još daleko i imam se vremena dobro pripremiti“, izjavila je nakon utrke Petra Vlhova, koja je vodeću poziciju iz prve današnje vožnje zadržala do samoga kraja (1:56.99) i tako postala prva skijašica koja je tri uzastopne godine osvojila Snježnu kraljicu.

Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su tri hrvatske predstavnice, Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić. Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović odvozila je utrku karijere i prvi put ostvarila top 10 rezultat, točnije, sjajno 7. mjesto (2:00.04).

“Osjećaj je stvarno super, u jako sam dobroj formi i to sam uspjela iskoristiti. Očekivanja s boljim rezultatima također rastu jer je želja uvijek biti bolji, no mislim da je važno ostati konstantan. Moj osjećaj na treninzima i skijama bolji je nego prije, samopouzdanija sam i to je ono što je bitno. Zbog toga i uspijevam napasti u svakoj vožnji te realizirati ono što si zacrtam. Svaka utrka je važna i ne želim si stvarati nikakav pritisak nego ostati u dobrom treningu i fokusirana“, izjavila je Leona Popović.

Nažalost, Zrinka Ljutić nije završila prvi lauf, dok Andrea Komšić nije uspjela ući u drugu vožnju.

Drugo mjesto zauzela je Amerikanka Mikaela Shiffrin (1:57.49), vodeća u ukupnom poretku FIS Svjetskog skijaškog kupa.

“Tek prije dva dana sam saznala da ću se danas moći natjecati. Situacija je jako nesigurna i nepredvidiva, nekim se sportašima jako teško vratiti u formu i stvarno sam zahvalna što sam ja to uspjela. Nedostaju mi vježba i treninzi, no super je što sam, po pitanju Covida-19, imala najbolji mogući scenarij i što sam se mogla natjecati, zbog čega sam jako sretna. Ovo je bila jedna od težih utrka na Sljemenu, no super sam odskijala i zadovoljna sam što sam to mogla nakon toliko vremena bez skija na nogama“, rekla je Mikaela Shiffrin, koja je ove godine šesti put stala na sljemensko postolje – četiri puta nosila je kristalnu krunu, a sada je drugi put utrku završila kao drugoplasirana.

Treće mjesto danas je osvojila Austrijanka Katharina Liensberger (1:59.10), koja je lani također bila na sljemenskom postolju, no kao drugoplasirana.

“Napravila sam veliku pogrešku, no skijala sam najbrže što sam mogla, dala sve od sebe i sretna sam što mogu stajati na postolju. Fokusirala sam se na skijanje, a ne na uvjete i vjetar jer upravo tada najbitnije dati sve od sebe. Nakon pogreške znala sam da sam izgubila puno vremena i samo sam htjela ići do svojih krajnjih granica te pokazati koliko sam brza. Samopouzdana sam i sve sam bolja. Volim gledati Petru i Mikaelu kada skijaju jer tada vidim što je sve moguće, a tako i ja rastem. Sve sam im bliža. Ove sezone cilj mi je i medalja na Zimskim olimpijskim igrama. To je san na koji sam usredotočena i nadam se da će se ispuniti“, nakon utrke je rekla Katharina Liensberger kojoj je ovo treće postolje na Sljemenu.

Nakon ženske, u srijedu, 5. siječnja 2021., na rasporedu je muška utrka slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2022, s početkom prve vožnje u 15.30, a druge u 18.40 sati.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI