Mikela Ristoski i Ivan Mikulić najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom, Jadranka Blagus dobila priznanje ‘Milka Milinković’

MIkulić

Osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju tekvondaš Ivan Mikulić, te brončana u skoku u dalj iz Tokija MikelaRistoski proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2021. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

Ristoski je osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima Paraolimpijskim igrama u nizu. Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije šest godina u Rio de Janeiru je bila “zlatna”, da bi u Tokiju ponovno skočila do bronce. Mikela je prošle godine osvojila i broncu na Europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu.

Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016), svjetske (2011, 2017) i europske (2014) prvakinje, a za paraatletičarkuAK Medulin ovo je već šesta nagrada najbolje hrvatske parasportašice u izboru HPO-a.

U muškoj konkurenciji slavio je tekvondaš Ivan Mikulić iza kojeg je sjajna godina. Mikulić je u protekloj godini osvojio srebro na POI u Tokiju, a potom i srebro na svjetsko prvenstvu u Istanbulu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivan Mikulic (@ivan.mikulic20)

Dečko sa splitske Visoke već je dolaskom u Tokio postao dio povijesti. Paratekvando je prvi put uvršten u program POI i mladi Splićanin ostat će zapamćen kao prvi hrvatski predstavnik u povijesti iz ovog sporta na POI-ju. Sada i kao srebrniparaolimpijac.

 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

 

Objavu dijeli Ivan Mikulic (@ivan.mikulic20)

Nagradu za najuspješniju ekipu, već devetu u nizu, dobile su stolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić koje su Tokiju osvojile brončanu medalju. Druga je to paraolimpijska medalja za Helenu i Anđelu, nakon srebra iz Rio de Janeira.

Dobitnik nagrade za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2021. je Mladen Tomić, dugogodišnji trener Ivana Mikulića. Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima, a dobili su ih osvajač zlatne i brončane medalje na SP-u u obaranju ruke Luka Drokan, te osvajačica dvije zlatne medalje na EP-u u kuglanju za slijepe i slabovidne Ruža Markešić.

Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su stolnotenisač Borna Zohil i plivačica Marija Badrov.

Priznanje ‘Milka Milinković’ dodjeljuje se po četvrti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2021. godinu dobitnica nagrade je Jadranka Blagus koja je čak 15 puta bila državna prvakinja u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Osnivačica je i predsjednica STKI URIHO, a 2017. je dobila i nagradu Grada Zagreba za životno djelo.

“Iza nas je uzbudljiva godina u kojoj su naši sportaši ponovno pokazali svoju izvrsnost i na svjetskoj mapi promovirali Hrvatsku kao državu sportskih mogućnosti za osobe s invaliditetom. To nam potvrđuju i rezultati naših sportaša koji su u protekloj godini osvojili rekordnih sedam medalja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, 46 osvojenih europskih i svjetskih odličja te ukupno 408 medalja na 66 međunarodnih natjecanja. Iza nas je najuspješniji paraolimpijski ciklus u kojem su naši paraolimpijci osvojili medalje i na zimskim i na ljetnim POI što nas uvrštava među 20 najuspješnijih država u svijetu,” istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom govoru.

“Naši sportaši su svoju sportsku priču počeli graditi godinama ranije od prvih značajnijih rezultata i medalja. Svatko od nas je odnekud morao krenuti, a osim srčanosti i hrabrosti, od ključne je važnosti i podrška koju svaki sportaš mora dobiti na svom putu prema uspjehu. Upravo je naša zadaća biti ta podrška kako našim već uspješnim paraolimpijcima tako i mladim sportskim nadama koje tek dolaze, dodao je Kovačić.

Svečano proglašenje je održano u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb uz sve važeće epidemiološke mjere zbog čega je broj osoba u dvorani bio ograničen. Između ostalih svečanosti su prisustvovali osobni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović, povjerenik Predsjednika Republike za sport, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, zatim izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, njezina Ekselencija gospođa Misako Kaji, veleposlanica Japana, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević….

DOBITNICI NAGRADA
Najbolja sportašica: Mikela Ristoski (atletika)
Najbolji sportaš: Ivan Mikulić (tekvando)
Najuspješnija ekipa: Ženska stolnoteniska reprezentacija (Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić)
Najuspješniji trener: Mladen Tomić (taekwondo)
Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima: Ruža Markešić (kuglanje)
Najbolji sportaš u neparaolimpijskim sportovima: Luka Drokan (obaranje ruku), Ruža Markešić (kuglanje)
Priznanje za medijsku promociju: Damir Senčar (fotoreporter Hine), Denis Lugarić (novinar Hine)
Priznanje “Milka Milinković”: Jadranka Blagus
Najuspješniji mladi sportaši: Borna Zohil (stolni tenis), Marija Badrov (plivanje)

PARAOLIMPIJCI