Mliječna staza prikupila više od 700 tisuća kuna za unaprjeđenje uvjeta u rodilištima

Mliječna staza

Više od 2300 odraslih i djece, uz podršku više od 100 volontera, trčalo je UNICEF humanitarnu utrku ‘Mliječna staza’, kako bi sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj imali najbolji mogući početak u životu. UNICEF je kroz kotizacije trkača te donacije građana i tvrtki ove godine prikupio više od 700.000 kuna koje će biti usmjerene nabavci specijalizirane opreme za sva rodilišta u Hrvatskoj i edukaciji zdravstvenih djelatnika.

Ovogodišnja Mliječna staza dio je inicijative kojom će UNICEF, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, osigurati opremu koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, kao što su bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom.

Već tradicionalno popularna dječja utrka, održala se je u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava. Više od 400 djevojčica i dječaka u dobi od 5 do 12 godina trčalo je kako bi pomogli onim najmlađima, a najbržima je nagrade uručila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

“Mliječna staza je posebna jer okuplja sve koji mogu doprinijeti promjenama na bolje za najranjiviju djecu, a na ovoj utrci svi su pobjednici već i prije nego što ona počne. Svake godine ima sve više ‘zvijezda’ na Mliječnoj stazi, a zaista je bilo posebno vidjeti djecu i roditelje s kolicima kako trče za one najmlađe. Hvala svim sudionicima, volonterima, Čuvarima djetinjstva, partnerima, Ministarstvu zdravstva, Gradu Zagrebu te Zagrepčankama i Zagrepčanima što su pomogli da napravimo značajan iskorak prema osiguravanju najbolje moguće skrbi za mame i bebe u svim hrvatskim rodilištima“, poručila je na kraju utrke Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
UNICEF Mliječna staza, REZULTATI:

Na utrci od 5 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka:
1. Ana Štefulj (AK Sljeme)
2. Helena Gleđa (AK Dubrovnik)
3. Ana Murat (AK Sljeme)

Muška utrka:
1. Blaž Car-Pavlic (AK Kvarner)
2. Ante Živković (AK Dubrovnik)
3. Kristijan Sigur (AK Sisak)

Na utrci od 10 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka:
1. Ana Janjušić (Trčaona)
2. Marija Vrajić (AK Maksimir)
3. Veronika Jurišić (AK Sljeme)

Muška utrka:
1. Goran Grdenić (AK Kvarner)
2. Danijel Peček (Zagreb Runners / AK Dubrovnik)
3. Ivan Maletić (AK Maksimir)

OSTALI SPORTOVI