Na čarobnom Peristilu izvlačenja skupina za Europsko prvenstvo: Izravan TV prijenos iz Splita pratit će milijuni gledatelja

Peristil 3

Hrvatska i Split užurbano se pripremaju za jedan od najvećih sportskih događaja koji se u Hrvatskoj održao u posljednjih više od 10 godina. Izvlačenje skupina Europskog prvenstva u vaterpolu na splitskom će se Peristilu održati u subotu, 23. travnja u 20.05 sati. Izravan TV prijenos pratit će milijuni gledatelja diljem Europe. Peristil će zasjati u jednom novom, neobičnom ruhu. Pozornica je smještena pod lukom središnjeg dijela protirona na kojem se nekada u povijesti pojavljivao car.

Peristil se pretvara u najljepšu pozornicu. Visoki kameni stupovi zasjat će u bojama vaterpola, povijest je ovog puta u službi sporta, jednog od najtrofejnijih hrvatskih. Ispod nje bit će smješteno gledalište s više od 200 sjedalica za posebne uzvanike kao i brojne osobe iz društvenog i sportskog života Hrvatske i Europe.

Ovo je itekako velika reklama kako za grad Split, tako i za Hrvatsku ususret novoj turističkoj sezoni. U gradu pod Marjanom od 27. kolovoza do 10. rujna nastupit će čak 28 reprezentacija (12 ženskih i 16 muških) s više od 600 sportaša i članova stožera, uz to 100 sudaca delegata i predstavnika LEN, 300 novinara, te preko 600 osoba direktno povezanih s organizacijom.

“Izvlačenje je vrlo važan odvojeni projekt HVS-a budući će samom izvlačenju nazočiti veliki broj ključnih osoba vodstva svih nacionalnih saveza koji će nastupiti u Splitu (predsjednici i tajnici Saveza, izbornici), uz predstavnike krovne europske federacije LEN, kao i čitavog niza uzvanika iz društveno-političkog, kulturnog i sportskog života Hrvatske!” – ističe izvršni direktor organizacijskog odbora EP-a Renato Živković.

Samo izvlačenje predstavit će Hrvatsku u jednom novom svjetlu. Sve se održava u izravnom prijenosu na prvom programu Hrvatske radiotelevizije. „Možemo očekivati dinamičan zabavni program, atraktivne vizuale te naravno vedute Splita za koje se nadamo da će biti izvrsna promociju Hrvatske u svijetu!” izjavila je redateljica prijenosa Helena Petković.

Cijela priča krenula je još 2018. godine. Tada je Hrvatski vaterpolo savez uz značajnu potporu Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem, dobio mogućnost kandidature za organizaciju EP. Europsko prvenstvo održat će se u Spaladium Areni gdje će se privremeno postaviti dva bazena (glavni za natjecanje i pomoćni za zagrijavanje), a koji će nakon EP ostati gradu Splitu i Županiji na korist svih građana. Veliku ulogu u dolasku i organizaciji Prvenstva imaju i predsjednik HVS-a Mladen Drnasin te izvršni direktor Perica Bukić.

“To nam daje dodatnu snagu i želju da EP organiziramo na najbolji mogući način. Upravni odbor HVS-a čine izuzetno kvalitetni i sposobni ljudi, koji su se, zajedno s našim sponzorima, maksimalno stavili na raspolaganje kako bismo zajedno mogli na najbolji mogući način odgovoriti svim zahtjevima koji nas očekuju u sljedećih 5 mjeseci!” – ističe Renato Živković i dodaje: „HVS se već dokazao kao odličan organizator u čitavom nizu besprijekorno odrađenih velikih sportskih natjecanja, a posebno se sjećamo odlične organizacije Europskog prvenstva u Zagrebu 2010. godine, kada smo zasluženo uzeli dvije zlatne medalje, igrači i stožer u bazenu kao najbolja reprezentacija, ali isto tako i HVS kao odličan organizator!”

Izvlačenje skupina velika je uvertira u samo prvenstvo na kojem hrvatska reprezentacija očekuje brojnu i glasnu podršku s tribina. Osim samog sportskog eventa, organizirat će se i čitav niz popratnih edukativno – zabavnih manifestacija, koncerata, ali i muzejskih postava, kongresa, festivala karikature, kako bi se svim gostima pružio ugodan, ljetni doživljaj Splita, Dalmacije i Hrvatske kao poželjne turističke destinacije.

VATERPOLO VODENI SPORTOVI