Na svečanosti Dana hrvatskog paraolimpijskog sporta priznanja najuspješnijima, prvi put uručena nagrada ‘Milka Milinković’

HPO, Ristoski, Mikulić

U Zagrebu je održana Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta na kojoj su dodijeljene nagrade našim najboljim sportašicama i sportašima s invaliditetom u prošloj 2017. godini.

“Iza nas je još jedna uzbudljiva sportska godina u kojoj su naši sportaši ponovo pokazali svijetu da Hrvatska ima sjajne sportaše s invaliditetom koji ostvaruju velika sportska dostignuća na globalnoj sceni. To nam potvrđuju i rezultati naših sportaša koji su u 2017. osvojili čak 357 medalja pri čemu 132 zlatnih, 126 srebrnih i 99 brončane,” rekao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti koja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

HPO

“Usprkos limitiranim uvjetima rada, naši su sportaši uspjeli izvući svoj maksimum. Zauzeli smo peto mjesto po broju osvojenih medalja na Europskim igrama mladih, po prvi puta je u Hrvatskoj organiziran Svjetski skijaški kup osoba s invaliditetom, organizirali smo dva najveća natjecanja, Svjetski kup u streljaštvu i Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, imamo svjetske i europske prvake i viceprvake, rušili smo stare rekorde i postavljali nove. Sve smo to uspjeli samo zbog naših sportaša heroja koji svakodnevno nadilaze prepreke i ostvaruju najbolje svjetske rezultate,” dodao je predsjednik HPO-a.

Kovačić, HPO

“Posebno se želim osvrnuti na te hrabre ljude koji srčanost pronalaze u svom djetinjstvu. Zbog upornosti ne posustaju i bore se ne samo za medalje nego da sport bude dostupan svima. Upoznati se s ograničenim uvjetima za razvoj sporta na lokalnoj razini. Iznimno me veseli da smo uspjeli s našim parterom Allianzom organizirati kamp za djecu s teškoćama u razvoju. Okupili smo više od 50 djece iz svih kutaka Lijepe naše. Djeca su upoznala što znači biti istinski paraolimpijac, hrabar, inspirativan i predan. Iskorak je to koji bi trebao postati konstanta. Pred nama je dug put, ali nećemo odustati dok svaki grad ne bude imao uvjete za razvoj sporta. Još sam ponosniji kad vidim kako i u tim uvjetima naša reprezentacija za Zimske paraolimpijske igre raste. nadam se kako će nas ‘sedmorka’ Dino Sokolović, Josip Zima, Bruno Bošnjak, Eva Goluža, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković, obradovati sa sjajnim rezultatima u PyeongChangu,” poručio je uz gromoglasni pljesak Kovačić.

Ristoski, HPO

Najboljom sportašicom proglašena je Mikela Ristoski, zlatna sa Svjetskog prvenstva iz Londona, kojoj je to već četvrta nagrada HPO-a.

“Mogu reći kako sam zadovoljna prošlom godinom. Uložila sam puno truda i nadam se kako će biti još bolji rezultati. Mlada sam i čekaju me još brojna natjecanja. Vidjet ćemo dokle ću dogurati, ali cilj je Tokio 2020. godine. Samo jako,” poručila je uvijek nasmijana Mikela.

“Posebno sam zahvalna svom treneru, jer da nema njega ne bi bilo i ovih rezultata!”

U muškoj konkurenciji najbolji je parataekwondo borac Ivan Mikulić, koji je lani osvojio svjetsko srebro u Londonu, drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Sofiji, treće mjesto na IWAS Svjetskim igrama u Portugalu te drugo mjesto na Otvorenom prvenstvu Australije i Oceanije. Sjajni rezultati doveli su člana taekwondo kluba Galeb iz Splita na prvo mjesto na parateakwondo svjetskoj rang listi.

“Zadovoljan sam rezultatima na velikim natjecanjima. Bio sam u finalu, izgubio sam od istog protivnika i nadam se kako ću to popraviti ove godine. Najbitnije je natjecanje Europsko prvenstvo i najvažnije je zadržati broj jedan na svijetu kako bih izborio Paraolimpijske igre u Tokiju i nadam se tamo osvojio medalju. Nadam se da ću i iduće godine biti u izboru, a svim ostalim sportašima želim da ostvare što bolje rezultate,” poručio je Mikulići dodao:

“Zahvalio bih se HPO-u, Hrvatskom taekwondo savez, trenerima, obitelji i dragom Bogu. Svima koji su me podržali. Čestitam svima koji su osvojili nagrade i koji su bili nominirani. Posebno želim uspjeh našoj sedmorki koja ide na Zimske paraolimpijske igre!”

Mikulić, HPO

Nagradu za najuspješniju ekipu ponovo su dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj što ih je dovelo do šestog uzastopnog naslova najuspješnije ekipe u sportu osoba s invaliditetom.

Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. je Danial Temim, dugogodišnji trener naše najuspješnije atletičarke Mikele Ristoski.

Glažar, HPO

Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar te kuglačica Petra Deša.

Deša, HPO

Glažar je osvojio zlatnu medalju na IPCA Svjetskome prvenstvu u šahu u kategoriji sportaša u kolicima, dok je Deša osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše.

Štruklec, Zohil, Kaurin, HPO

Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su atletičari Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin te stolnotenisač Borna Zohil.

Drenjak, HPO

Ove godine prvi put je dodijeljena nagrada ‘Milka Milinković‘ u spomen na našu slavnu paraolimpijku i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Dobitnica je Jasna Lulić Drenjak, diplomirani kineziolog i viši predavač na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci te izbornica plivanja osoba s invaliditetom.

HPO 2017

“Moram se zahvaliti HPO-o koji mi je dodijelio tu čast da budem prva dobitnica ove nagrade pod Milkinim imenom. Osobno sam ju poznavala, radile smo zajedno. Imala sam čast raditi sa ženom koja je bila toliko hrabra, požrtvovna, iskrena i toliko inspirativna i toliko humoristična. Dobivši ovu nagradu moram svoje daljnje postupke dobro promišljati. Što bi Milka rekla? Ona je heroina hrvatskog i svjetskog sporta. Poručila bih ovim divnim mladim sportašima, paraolimpijcima ‘gazite’ Milkinim stazama i dosegnut ćete Olimp,” pručila je emotivno Lulić Drenjak.  (Foto: Damir Žbulj)

PARAOLIMPIJCI