Noć hrvatskog tenisa: Željko Franulović zaslužio nagradu za životno djelo

Noc hrvatskog tenisa20231122_CUZ0342

Na Noći hrvatskog tenisa, održanoj u Zagrebu, Hrvatski teniski savez dodijelio je nagrade za vrhunska ostvarenja..

“Na okupu je ponovno cijela teniska obitelj i posebno mi je drago što imamo priliku biti svi zajedno na kraju godine koja nam je donijela nove uspjehe. I ovom prilikom želimo podsjetiti na vrhunske rezultate i velika ostvarenja, ali isto tako dati priznanje za nesebičan doprinos razvoju našeg sporta. S nama su večeras neke velike svjetske zvijezde, najbolji iz mladog naraštaja koji su budućnost našeg, a vjerujem i svjetskog tenisa, mnogobrojni vrijedni teniski djelatnici, treneri, suci… Ukratko, svi oni koje s razlogom nazivamo teniskom obitelji.“

Tim je riječima u uvodu predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić otvorila sad već tradicionalnu Noć hrvatskog tenisa, koja je u srijedu održana u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog. HTS je tom prilikom nagradio tenisače i tenisačice, djelatnike i trenere, za vrhunske rezultate i ostvarenja u razdoblju od prošle Noći, koja je održana u rujnu prošle godine.

Najvrednije priznanje, Nagrada za životno djelo u tenisu, pripala je jednom od naših najboljih tenisača svih vremena, koji je u igračkoj karijeri ostao posebno upamćen kao finalist Roland Garrosa 1970. godine te pobjednik devet Grand Prix turnira, uz još petnaestak naslova na turnirima prije početka profesionalne ere. To je Željko Franulović, koji je po završetku igračke karijere ostao u tenisu u organizaciji velikih natjecanja, pa je i danas direktor turnira iz serije ATP Masters 1000 u Monte Carlu, odnosno natjecanja na kojem je bio pobjednik 1970. Od 1994. do 1997. bio je izbornik hrvatske reprezentacije u Davis Cupu.

Franulović nije bio u mogućnosti nazočiti dodjeli, pa je nagradu, do uručenja, preuzela predsjednica HTS-a.

Nagrada za dugogodišnji doprinos teniskom sportu dodijeljena je odlukom Upravnog odbora HTS-a Zoranu Grbiću, a za dugogodišnji doprinos stručnom radu HTS-a Ivi Padjenu. Trener godine je Goran Ivanišević, a za vrhunska dostignuća nagrade su dodijeljene Donni Vekić, Nini Serdarušiću, Mati Paviću, Nikoli Mektiću, Borni Goji, Borni Ćoriću i Marinu Čiliću. Nagrada za vrhunska dostignuća izbornika pripala je Vedranu Martiću, a za vrhunska sudačka dostignuća priznanje je dobila Adelka Činko. Najbolji klub za 2022. je HTK Zagreb.

Među juniorima, nagradu Hrvatske teniske nade, primili su Ivan Bobetić, Duje Markovina, Dora Mišković, Jou-George Gnjidić i Ana Petković. Posebnu nagradu, za vrhunska juniorska dostignuća, primio je Dino Prižmić.

Nagradu za vrhunska teniska dostignuća posthumno je dodijeljena Kristijanu Schneideru. Vodio je neke od naših najboljih tenisača i tenisačica, ali isto tako bio je jedna od najomiljenijih osoba u teniskom okruženju. Sav prihod od donacija za sudjelovanje na Noći hrvatskog tenisa namijenjen je pomoći obitelji Kristijana Schneidera.

 

(Foto: Mario Ćužiž/HTS)

TENIS
Tagged with: