[NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO] Niko Bukovac putuje na finale Lige prvaka

Niko Bukovac

Talentirani mladi novinari iz 32 svjetske zemlje sudjelovat će u radu Međunarodnog dječjeg press centra u okviru međunarodnog projekta ‘Nogomet za prijateljstvo‘. Iza projekta stoji kompanija Gazprom, službeni pokrovitelj Uefine Lige prvaka. Press centar će pokrivati sva događanja četvrtog izdanja Međunarodnog dječjeg foruma ‘Nogomet za prijateljstvo’, koje će se održati u Milanu u razdoblju od 26. do 29. svibnja ove godine, a kulminirat će posjetom svih sudionika finalu Lige prvaka na legendarnom San Siru.

Niko Bukovac, 12-godišnjak iz Zagreba, svoju ulaznicu za finale izborio je pobjedom na video natječaju za najboljeg mladog sportskog novinara u Hrvatskoj. Njegov video u kojem strasno komentira ključni gol Dejana Lovrena koji je Liverpool odveo u polufinale Europske lige, oduševio je stručni žiri, sastavljen od renomiranih domaćih sportskih novinara.

“Sretan sam što sam dobio ovakvu priliku, to je ostvarenje snova za svakog ljubitelja nogometa. Uzbuđen sam što ove godine mogu navijati za svoj najdraži klub Real Madrid s tribina“, istaknuo je mladi ‘novinar’.

Nadareni nogometaši i njihovi vršnjaci novinari iz zemalja Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike sastat će se u Milanu, gdje će se sudjelovati u nogometnom natjecanju te raspravljati o važnim pitanjima kao što su jednakost, snošljivost i poštivanje drugih nacija i kultura.

Međunarodni dječji projekt ‘Nogomet za prijateljstvo’ održava se svake godine pod pokroviteljstvom svjetskog ambasadora Franza Beckenbauera i okuplja mlade nogometaše iz cijeloga svijeta. Svaka od zemalja sudionica bira nogometnu ekipu koja će imati jedinstvenu priliku predstavljati svoju zemlju na velikom međunarodnom događanju koje uključuje i sport i društvene inicijative. Svaku od ekipa prati i mladi novinar ili novinarka, tj. dječak ili djevojčica starosti od 12 do 14 godina, koji ne samo da su nadareni za pisanje, već ih zanimaju sport i društvene inicijative.

Mladi talenti s poslom započinju i prije glavnog događanja. Trenutno prikupljaju potrebne informacije, prate nogometne treninge, razgovaraju s mladim nogometašima te pišu bilješke o državnim događanjima koja se održavaju u okviru projekta i pripremaju se pratiti svoje nogometne ekipe u Milano.

Tijekom Foruma, sudionici Međunarodnog dječjeg press centra radit će rame uz rame s profesionalnim novinarima; prikupljat će informacije, sastavljati izvješća i pisati vijesti za službene društvene medije projekta ‘Nogomet za prijateljstvo’.

Nogomet za prijateljstvo

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt ‘Nogomet za prijateljstvo’, a ciljevi su razvoj omladinskog nogometa te promicanje tolerancije i prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicije i čast.

Ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum ‘Nogomet za prijateljstvo’, koji svake godine okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Prvi forum održan je 25. svibnja 2013. godine u Londonu.

NOGOMET