Olimpijski šampioni započeli pripreme za povratak u omiljenu veslačku disciplinu: Odabrali smo ono u čemo više guštamo!

Sinkovići

Nakon što su u Tokiju osvojili olimpijsko zlato u dvojcu bez kormilara, Martin i Valent Sinković vraćaju se u dvojac na pariće, veslačku disciplinu u kojoj su godinama bili nedodirljivi.

Braća Sinković definitivno će po dobrome pamtiti 2021. godinu jer su ostali neporaženi u svim utrkama u kojima su nastupili, po prvi put otkad su odlučili zamijeniti dva vesla s jednim i natjecati se u disciplini dvojac bez kormilara, poznatoj i pod nazivom rimen.

Jedna od najboljih sezona. Ako gledaš rezultate, ne može biti bolje. Bilo je oscilacija na treninzima, napredak nije uvijek bio očit, ali utrke su prošle baš kako smo i planirali. Valent Sinković

Najbolji hrvatski veslači briljantnu su sezonu okrunili zlatom na Igrama u Tokiju, drugim u karijeri, što to zlato čini i trećom olimpijskom medaljom ukupno. Postali su također prvi muški dvojac u povijesti koji je ujedinio olimpijske titule u disciplinama dvojac na pariće i dvojac bez kormilara.

“To je velika stvar, ispisali smo povijest, ali ne želimo zasad o tome previše razmišljati, da se ne bismo previše opustili i da nam ne bi rezultati pali. Želimo samo nastaviti veslati i još mnogo toga osvojiti,” javio je  Martin Sinković

A nakon novog briljantnog olimpijskog zlata Sinkovići su donijeli važnu odluku: ponovno mijenjaju disciplinu i vraćaju se u onu u kojoj su postigli svoje najimpresivnije rezultate!

Sinkovićima je u zadnjih pet godina išlo sjajno u dvojcu bez kormilara, ali konstantno traganje za idealnom ravnotežom u čamcu nije nešto u čemu su previše uživali i zato se vraćaju u stabilniji, ali i fizički zahtjevniji dvojac – na pariće, veslačku disciplinu koju zovemo i skul.

“Iako nam dvojac bez kormilara nije bio prirodna disciplina, pokazali smo da svejedno možemo biti najbolji na svijetu. Sada kada smo osvojili olimpijsko zlato, odlučili smo izabrati ono u čemu više guštamo i to je jedini razlog prelaska. Valent Sinković

Dva mjeseca nakon finala u Tokiju Sinkovići već marljivo treniraju za povratak u disciplinu u kojoj su pune tri godine bili nepobjedivi. Vraćaju se kao aktualni svjetski rekorderi iz Amsterdama 2014. godine i olimpijski pobjednici iz Rija 2016. godine.

“Radujemo se, tu se osjećamo kao doma. Kad se na proljeće u potpunosti vratimo u disciplinu, vjerujem da će to biti super i da ćemo uživati u veslanju,” naglasio je Martin.

“Nakon par treninga već smo sve pohvatali. Naravno, one sitnice i detalje koji su nas izdvajali, za to treba vremena, ali ovako generalno već se odlično osjećamo u čamcu,” poručio je Valent pa dodao:

“Francuzi su tehnički odlični i sjajno veslaju. Bit će jako nabrijani na Olimpijske igre u Parizu i zato mislim da nas čeka mnogo uzbudljivih utrka. Imat ćemo pravog rivala, a bit će tu još nekoliko dobrih ekipa. Mi ćemo morati biti u svom najboljem izdanju ako želimo nastaviti pobjeđivati. Bit će jako zanimljivo!”

Puno se toga promijenilo u disciplini dvojac na pariće u posljednje tri godine. Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias približili su se na manje od sekunde još uvijek netaknutom svjetskom rekordu Sinkovića, a i ostatak konkurencije značajno je napredovao. Braću čeka veliki izazov u novom olimpijskom ciklusu.

Do kraja godine Sinkovići će nastupiti u još nekoliko manjih, revijalnih utrka u disciplinama samac i osmerac, nakon čega će pojačati pripreme za novu sezonu.

Njihova prva povratnička utrka u dvojcu na pariće bit će u travnju na Croatia Cupu u Zagrebu, kad će na svom domaćem terenu, Jarunu, uz veliku podršku navijača, nakon pune tri godine ponovno pokazati svima koliko mogu biti dobri u svojoj omiljenoj disciplini…

VODENI SPORTOVI