Paratriatlonac Antonio Franko osvojio europsku broncu: Što sam najavio to sam i ostvario!

Antonio Franko

Nakon višestrukog odlaganja zbog loših vremenskih uvjeta u španjolskoj Valenciji 26-godišnji Antonio Franko, paratriatlonac iz Kraljevice, osvojio je brončano odličje na Europskom prvenstvu.

Neposredno po ulasku u ciljnu ravninu Antonio Franko je izjavio: “Što sam najavio to sam i ostvario. Presretan sam s europskom medaljom oko vrata. Do bronce nimalo nije bilo lako doći. Odlučivale su nijanse, jer do samoga kraja bila je neizvjesna borba za medalje. Nakon plivanja zauzimao sam peto mjesto. Odličnim bicikliranjem došao sam na drugo mjesto. U trećoj disciplini trčanja do samog kraja sam se borio za medalju i ostvario svoj san,“ zaključio je Franko.

Franko

Nakon što su isplivali 750 metara, biciklirali 20 kilometara i otrčali sa sportskom protezom 5 kilometara novi europski prvak postao je aktualni svjetski prvak Francuz Alexis Huinquanko, tri minute ispred srebrenog Danca Danijela Jensena, koji je pak za šest sekundi bio brži od našeg brončanog Franka.

Ovim rezultatom Antonio Franko ušao je u povijest hrvatskog paratriatlona osvajanjem prvog europskog odličja, a paratriatlon se nalazi u programu paraolimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine.

Na kvalifikacijskoj listi za POI Antonio će se najvjerojatnije popeti na sedmo mjesto svjetske rang liste od kojih će prvih 11 ostvariti plasman u Tokio. No, kako se za rang listu boduje tri najbolja natjecanja od lipnja 2019. do lipnja 2020. očekuje se doista neizvjesna borba.

PARAOLIMPIJCI