Perišić: Dosadašnja iskustva mogu nam pomoći! Kalinić: Kvalitetniji smo od Nigerije

Perišić, Vrsaljko, Instagram

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u subotu očekuje otvaranja Svjetskog prvenstva. Prvi suparnik je Nigerija, a Vatreni u dvoboj ulaze puni optimizma…

Ivan Perišić bio je ponajbolji hrvatski pojedinac na posljednja dva velika natjecanja, no, protekle sezone u dresu milanskog Intera nije imao kontinuitet velikih igara. Svjetska smotra ponovno je velika prilika za nove sjajne partije našeg ofenzivca.

“Nije to bilo loše s moje strane, ali to ništa ne znači ako ne napravimo neki značajniji rezultat. Svi moramo biti na visokoj razini želimo li nešto postići, a dosadašnja iskustva mogu pomoći. Nadam se da ću biti sve bolji i bolji, ali na kraju nisu bitni pojedinci, bitna je cijela momčad, uključujući i oružare, liječnike…”

Hrvatski navijači nadaju se kako naša reprezentacija u Rusiji može ponoviti legendarni uspjeh iz Francuske, prije dva desetljeća…

“Ne znam je li ovo zadnja šansa, ali istina je da je većina igrača u najboljim godinama i da možda neki igrači budu spremni za još jedan pokušaj. U Brazilu nam je nedostajalo dosta toga, a u Francuskoj možda tek faktor sreće. Dominirali smo protiv Portugala, imali svoje prigode, a na kraju smo primili pogodak iz protunapada tri minute prije kraja. Uspijemo li prenijeti tu atmosferu ovdje u Rusiju, nema straha. Dižemo se iz dana u dan, sve nam odgovara i jedva čekamo utakmice. Možete biti sigurni da ćemo svi dati 100 posto!”

Vatreni su protiv Nigerije blagi favoriti i tako se treba postaviti na terenu.

“Pobjeda bi nam dala samopouzdanje i bilo bi nam lakše u nastavku natjecanja. Maksimalno poštujemo Nigeriju, koja se redovito kvalificira na velika natjecanja, ali sve je na nama i tako ćemo se postaviti na terenu.”

Perišić je pohvalio suradnju s Rebićem: “Hrvatska napokon mora imati dva prava krila i da to konačno ima, čak i tri s Pjacom koji se vraća nakon ozljede. I on će biti na potrebnoj razini, tako da stvarno imamo na ovom SP-u 23 vrhunska igrača. Izbornik naposljetku odlučuje tko će igrati, a mi smo svi u službi momčadi!”

Nikola Kalinić trenutno je u ‘trećem planu’, iza Mandžukića i Kramarića, ali to ne znači da u Rusiji neće dobiti svoju šansu.

“Kvalitetniji smo od Nigerije, ali svakako treba pokazati poštovanje. Sigurno imaju dosta dobre ofenzivne igrače, iskazali su se i protiv Engleske te će nedvojbeno biti teško, no treba vidjeti gdje su nam najveće šanse za pobjedu i nadam se da ćemo otvoriti turnir sa sva tri boda. To je vrlo, vrlo važno. Nigerija je slična Senegalu, pogotovo u kontri i polukontri. Nismo u Osijeku odigrali na najvišoj razini, ali opet smo pobijedili. Budemo li pravi i uđemo li u utakmicu kako treba, pobjeda neće doći pod znak pitanja,” piše hns-cff.hr.

U drugoj utakmici naše skupine sastaju se Argentina i Island.

Zagrljaj Bobana i Šukera

Ruska je prijestolnica uoči početka Svjetskog prvenstva ugostila i 68. Fifin Kongres, na kojemu je izabran domaćin svjetske nogometne smotre 2026. godine. Glasovima prisutnih delegacija pobijedila je (134-65) zajednička kandidatura Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, u konkurenciji samostalne marokanske kandidature.

Hrvatsku su na Kongresu predstavljali predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, nepravomoćno osuđeni izvršni direktor Damir Vrbanović, koji je u sudskom postupku s braćom Mamić za malverzacije u Dinamu dobio tri godine zatvora, i voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, dok je kao zamjenik glavne tajnice Svjetske nogometne federacije u radu Fifinih tijela sudjelovao bivši kapetan Vatrenih Zvonimir Boban.

NOGOMET