Petorica Osječana u Tokiju kreirali skate park za novu olimpijsku disciplinu

Pannonian challenge

Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta, događanje je svjetskih razmjera, a da je iznjedrio i ponajbolje stručnjake u svijetu BMX-a svjedoči i činjenica da je upravo tim osječkih zaljubljenika u adrenalin sudjelovao u stvaranju skate parka u Tokiju gdje će se na ljeto održati Olimpijske igre. Tim kojeg predvodi Igor Vukadinović, svima puno poznatiji kao Poki, a s njim su još i Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli te Adrian Javor, već je 2020. godine boravio u Japanu kako bi pripremili teren za natjecanje, ali je zbog otkazivanja Olimpijskih igara sve prebačeno za ovu godinu. Poki je bivši BMX natjecatelj, a sad i sudac u BMX Freestyle disciplini.

“Kobne 2020. sam trebao suditi na raznim natjecanjima, poput Svjetskog prvenstva u Kini, na FISE stopovima diljem svijeta, njemačko i austrijsko prvenstvo u BMX-u pa na kraju i Olimpijske igre. Međutim, ništa od tog se nije održalo, osim Pannonian Challengea, koji je unatoč cijeloj situaciji u Osijek još jednom dovukao kremu ekstremnog sporta. Srećom, 2021. počinje poprilično veselo jer me FISE (Međunarodni festival ekstremnih sportova) poziva da pomognem u izgradnji skate parka u Serignanu, u francuskom gradiću na Azurnoj obali, a potom s ekipom odlazim graditi i skate park u blizini Venecije. Tada se počelo šuškati da ćemo raditi i olimpijski skate park, ali još nije bilo sigurno da će se Igre održati“, priča Poki.

Ipak, priča je imala i više nego dobar nastavak pa je uslijedio poziv iz Tokija koji se jednostavno ne odbija.

“Postavljanje skate parka na povijesnim Olimpijskim igrama, na kojima će se prvi puta pojaviti BMX Freestyle i skate discipline, veliki je uspjeh za nas, a osobno sam presretan i počašćen što ću biti dio sudačke petorke na najvećoj sportskoj sceni. Organizatori su se odlučili za format natjecanja od samo 9 najboljih sportaša, dok u Parizu 2024. već možemo očekivati 12 ili 14 BMX vozača – najavljuje Poki koji je svoj put počeo upravo na Pannonian Challengeu kao sportaš, a od 2018. djeluje i kao sudac. Koliko god stresa, ali i adrenalina nosi natjecanje samim sportašima, Poki ističe da je stres neminovan i sudcima. Ocjene se daju u kratkom periodu, netom nakon vožnje, a između pet sudaca (jedan od njih je glavni) koji su zaduženi za ocjenjivanje ne smije biti prevelikog odstupanja u procjeni. Pri ocjenjivanju vodi se računa o kreativnosti, zahtjevnosti trikova, stilu vožnje, korištenju skate parka, visini skokova, sigurnosti, brzini, ali i greškama poput krivih doskoka i nedovoljnog korištenja sprava.

Poki je sa svojim timom u Japanu boravio tijekom travnja nakon što su prva dva tjedna po dolasku u državu morali provesti u samoizolaciji. Nakon toga je uslijedilo 11 dana stvaranja parka, šest dana su se postavljale konstrukcije i sprave, a nakon toga se pet dana sve uređivalo do najmanjih detalja kako bi Japanci, koji su ih i angažirali ponukani izdanjem osječkom skate parka, kao jednog od najboljih u svijetu, bili u potpunosti zadovoljni.

Prošla godina je kao za gotovo sve društvene segmente života bila poprilično izazovna i za ekstremne sportaše pa se od svih najavljenih događanja odvio samo osječki Pannonian Challenge. S obzirom na to da u njihovom rječniku ne postoji riječ „nemoguće“, i ove godine, od 11. do 15. kolovoza organizatori planiraju natjecanje Pannonian Challengea, a 22. izdanju tog događaja koji je od iznimne važnosti za cijeli grad, ali i državu, prethodit će Challenge Tourovi koji se održavaju po Hrvatskoj, dok će na samom natjecanju u kolovozu sudjelovati sportaši iz svih dijelova svijeta koji u grad na Dravi stižu direktno s Olimpijskih igara.

DRUŠTVENE MREŽE OSTALI SPORTOVI
Tagged with: