Počinje zanimljivo domaće rukometno natjecanje: Ne bojimo se rada

Dominiković, HRS

Ovog vikenda, nakon što su rukometašice već krenule sa svojom klupskom sezonom, kreće natjecanje u Paket 24 Premijer ligi rukometaša.

Format je ostao isti, u prvom dijelu natječe se deset klubova, a prva četiri ulaze u Ligu za prvaka, gdje im se priključuju branitelj naslova PPD Zagreb i Nexe Našice.

Novi klubovi su Dubrovnik i Bjelovar, koji će pokušati izbjeći ekspresni povratak u niži rang.

Velika je izjednačenost kvalitete klubova, a podatak kako će u Paket 24 Premijer ligi igrati većina mladih koji su ovoga ljeta Hrvatskoj donijeli dvije velike medalje (mlađi kadeti zlato s Europskog festivala mladih u Azerbajdžanu, te srebro sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Španjolskoj), dodatno će pojačati zanimanje hrvatske rukometne javnosti.

Pretendent za ulazak među četiri najbolje ekipe su branitelj naslova iz posljednje tri sezone Dubrava, tradicionalno jaki Poreč, Sesvete i Gorica, koja ima logističku podršku PPD Zagreba, s kojom je ove godine formalizirana suradnja.

Dubrava je s novim trenerom na klupi. Vladu Šolu, zamijenio je Krešo Ivanković. Otišli su Ivan Dumenčić (Nexe), Marko Račić i Kristijan Volar (Eisenach), Petar Medić (Tirol), Sandro Samardžić (povratak s posudbe u Zamet), a došlo dosta mladih od kojih treba izdvojiti dva lijevaka Filipa Vučelića (KTC), i visokog Nikolu Kaštelana (Varaždin) te Antu Babića (Tatran Prešov). Tu su od ‘starih’ Grahovci, Godec, Ivanković, Sirotić.

Krešo Ivanković, trener Dubrave, najavio je prvi okršaj: “Dosta smo se promijenili u odnosu na prošlu sezonu. Došlo je mnogo mladih perspektivnih igrača. Nažalost, morat će odrasti praktički preko noći. Jasno je da će nam trebati neko vrijeme da sve to posložimo. Ali ne bojimo se rada. Brzina, tranzicija, agresivnost u obrani – jednom riječju moderni rukomet. To je naš plan i cilj ove sezone.“

Poreč je tradicionalno oslonjen na domaće snage. Nekoliko je tu jako iskusnih igrača, poput Vedrana Mataije, Matije Rađakovića, Marina Sakića, Tima Thossa, pa i Filipa Perića. Tu je kadetski reprezentativac Ivan Filipović. Slabiji su za odličnog vratara Denisa Karića (Eisenach) i Gianfranca Pribetića (Nexe). Dinko Đanković premda mlad, među iskusnijim je trenerima Paket 24 Premijer lige.

“Otišla su nam dva jako bitna igrača. U skromnim uvjetima pravu zamjenu za njih jako je teško naći. Ali imamo kostur ekipe koji je već nekoliko sezona na okupu, pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Prvenstvo je po meni jače nego lani, jer se kvaliteta mladih zbila u tih 10 klubova. Posebno su jaki zagrebački sastavi, a prije svega Gorica, koja je po meni prvi favorit prvenstva,” poručio je njihov strateg.

Sesvete su također doživjele svojevrsno ‘čistilište’. Otišli su Nikola Mirosavljević (Hasselt), Toni Ezgeta (KTC), Marko Mihaljević (Dubrava), Alen Šušnja (Moslavina), Lovro Šprem je prestao igrati, Vito Bahtijarević se vratio u PPD. Došli su Danijel Papić, Ivan Rukavina, Ivan Matić, Daniel Vusić, Martin Vrpoljac, vratio se Darko Krndelj.

Trener im je Davor Dominiković: “Dosta je promjena. Mnogo ih je otišlo, a još više došlo. Nemam posebnih želja što se rezultata tiče, osim da svaku utakmicu idemo maksimalno. To sam rekao i dečkima. Pa ćemo račun podvlačiti na kraju.“

Gorica ima jako zaleđe u PPD Zagrebu. Praktički je ostala ista ekipa na okupu. U Petrinju se vratio Luka Marjanović, a došli su iz Kutije šibica Antonio Vrbić, Paolo Kraljević i Stipe Purić. Tu je mladi Mađar Dominik Gal, sin nekadašnjeg zagrebaša Gyule Gala.

S klupe ih vodi Andrija Nikolić: “Naša je želja Liga za prvaka. Neće biti jednostavno jer je liga jako izjednačena. Plan je da se ti mladi igrači pravilno razvijaju koliko je to god moguće, i barem netko njih vrati u PPD, odnosno prvu ekipu.“

Zamet je s legendom Valterom Matoševićem dobio novi zamah, vinkovačka Spačva uvijek izvuče nekog aduta iz rukava, a tu su i Varaždin, osnaženi Bjelovar, Umag…

Teško će biti Dubrovniku zbog velikih i napornih putovanja, ali nitko na njihovom terenu ne može unaprijed upisati bodove.

PAKET 24 PREMIJER LIGA: 1. KOLO
20.09. 2019 19:30 VARAŽDIN 1930 – BJELOVAR
21.09.2019 18:00 DUBROVNIK – UMAG
21.09.2019 19:00 GORICA – POREČ
21.09.2019 19:00 SPAČVA VINKOVCI – ZAMET
21.09.2019 19:00 DUBRAVA – SESVETE (PlanetSport)

(Foto: HRS)

RUKOMET