Preko Montpelliera do Tokija: Rukometna ‘poslastica’ s Francuzima na otvaranju olimpijskih kvalifikacija

HRS

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u francuskom Montpellieru bori se za plasman na Olimpijske igre u Tokio. Kvalifikacije su trebale biti odigrane lani, ali se zbog korone igraju tek sada. Nakon slabog rezultata na Svjetskom prvenstvu u Egiptu i ostavke Lina Červara, vidjet ćemo može li Hrvatska pod vodstvom Hrvoja Horvata ispuniti zacrtani cilj!

“Hrvatska je spremna, obrana je u prošlosti bila naš zaštitni znak, bit će tako i sad i u budućnosti. Znamo da je jako važan taj defenzivni dio. Nastojat ćemo kontrolirati svaku utakmicu svih 60 minuta. Respektiramo maksimalno sve tri ekipe, ne bojimo se nikoga i sigurno da ćemo tražiti svoju šansu. Zdravstveni karton je zasad zadovoljavajući, da ne ureknemo. Prije svega moramo uživati u ovome svemu, nema svatko ovakvu priliku da se bori za svoju zemlju i da izbori Olimpijske igre,” najavio je novi izbornik.

Kapetan Domagoj Duvnjak vjeruje u uspjeh: “Osjećamo se puno bolje, zdravi smo i nadam se da ćemo to pokazati ovaj turnir, mislim da sve to trebamo pokazati na terenu. Izbornik nas poznaje, mi poznajemo njega, pripremali smo se, pogledali jako puno videa i trenirali. Izbornik nam je svima slao videe tako da smo praktički došli pripremljeni i na okupljanje. Radili smo našu obranu 5-1, 6-0, i napad, tranziciju koju smo rekli da trebamo popraviti. Jako je težak turnir, ali mi smo spremni, naš cilj je sigurno otići na Olimpijske igre. Nadam se da ćemo krenuti sutra dobro s Francuskom i ja se nadam u nedjelju, da ćemo svi slaviti.“

U petak od 21 sat na rasporedu je okršaj s domaćinom, u subotu od 18.30 sati igramo s Portugalom, a u nedjelju u istom terminu protivnik je Tunis.

Neće biti lagano, ali naši rukometaši imaju kvalitetu, znanje i iskustvo da izbore Tokio. Treba to ‘samo’ pokazati na terenu.

Hrvatska je od svoje samostalnosti do danas nastupila na pet Olimpijskih igara. Dvaput je naša reprezentacije bila zlatna (1996., 2004.), jedanput brončana (2012.), jedanput je osvojila četvrto (2008.), a jedanput peto mjesto (2016.). Drugim riječima, Hrvatska je do sada propustila nastup samo na jednim Olimpijskim igrama. Bilo je to u Sydneyu 2000. godine. Tada su hrvatski rukometaši u odlučujućem susretu na Europskom prvenstvu u Zagrebu izgubili utakmicu za peto mjesto od Slovenije (24:25).

Hrvatska je do sada triput igrala olimpijske kvalifikacije i svaki put je prošla dalje. Od devet utakmica upisano je osam pobjeda i tek jedan poraz. Neka se taj niz nastavi i u Montpellieru.

(Foto: HRS)

RUKOMET