Pretkvalifikacije za EuroBasket: Hrvatska u društvu Irske i Luksemburga

HKS Marin Sušić

Nakon što je Izvršni odbor FIBA-e donio odluku kojom se reprezentacijama Rusije i Bjelorusije i dalje ne dopušta registracija za pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025, danas je napokon održano izvlačenje skupina za treći krug pretkvalifikacija.

U trećem krugu pretkvalifikacija sudjeluju: Hrvatska, Austrija, Bugarska, Danska, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Švicarska, a pridružuju se Albanija, Irska, Kosovo i Luksemburg koji se prethodno nisu plasirali u drugi krug. Ovih 12 zemalja podijeljeno je u četiri skupine po tri ekipe, a u skupinama će igrati svatko sa svakim, kod kuće i u gostima. Naravno, samo prvi u skupinama napreduju dalje u kvalifikacije za EP.

Reprezentacijama, dakle, slijede četiri utakmice, i sve to u periodu od 19. srpnja do 5. kolovoza. Uoči ždrijeba uvažena je molba Hrvatskog košarkaškog saveza i KS Bugarske, jer obje zemlje sudjeluju i na Olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre od 12. do 20. kolovoza, da ne igraju u zadnjem mogućem terminu, odnosno 5. kolovoza, a sve u svrhu očuvanja zdravlja igrača i povećanja razdoblja za odmor između dva natjecanja.

REZULTATI ŽDRIJEBA
Skupina G: Hrvatska, Luksemburg, Irska
Skupina H: Švicarska, Danska, Kosovo
Skupina I: Rumunjska, Slovačka, Albanija
Skupina J: Bugarska, Austrija, Norveška
RASPORED UTAKMICA
19. srpnja Irska – Hrvatska
22. srpnja Hrvatska – Luksemburg
29. srpnja Hrvatska – Irska
2. kolovoza Luksemburg – Hrvatska

KOŠARKA