Rally Poreč u rujnu domaćin završnice PH

Porec_Sebalj

Uzbudljivo domaće prvenstvo u rallyju stiglo je do završnice, a posljednje nedoumice oko plasmana posada bit će razriješene posljednjeg rujanskog vikenda. Iako je 19. Rally Poreč bio najavljen za sredinu studenog, održat će se nešto ranije, jer se otvorilo mjesto u kalendaru nakon odgode Croatia Rallyja. Ponajbolje će domaće, ali i strane posade juriti svojim automobilima uskim i zavojitim cestama Poreštine i okolice u borbi za bodove u nacionalnim prvenstvima Hrvatske i Slovenije.

Zaštitni znak Rallyja Poreč, gradski prolog vozit će se u petak, 28. rujna u večernjim satima na Gradskom parkiralištu u Partizanskoj ulici, gdje će biti smješten i startno-ciljni portal. Prvog dana natjecanja u itinereru je i brzinac Tar, čiji dio prolazi u samo more i na njemu su proteklih godina nastale mnoge atraktivne fotografije koje su u jednom kadru spojile prirodnu ljepotu hrvatske obale i sportsko natjecanje. Subotnji dio programa donosi još devet brzinskih ispita, vozit će se dionicama između Svetog Ivana i Tinjana, od Červara do Kanfanara, od Mugebe do Dračevca i od Žbandaja do Vržnavera.

Odaziv posada za porečki rally uvijek je dobar, poručuje predsjednik organizacijskog odbora Edi Milokanović: “Već tradicionalno stižu nam gosti iz susjednih zemalja, naše istarske brzince Talijani, Slovenci i Mađari jednostavno obožavaju. Ove će ih godine imati prigodu voziti već u rujnu, pa bi i vrijeme trebalo poslužiti, jer na zadnjih nekoliko izdanja Rallyja Poreč kasna jesen je pokazivala svoje pravo lice, pa se često vozilo po kiši i hladnoćama. Lijepo vrijeme gotovo sigurno će privući i velik broj gledatelja uz dionice kojima će se voziti. Naših 12 brzinskih ispita minimalno smo izmijenili, produžena je tek Mugeba sa 7 na 10 kilometara“.

Ukupna duljina itinerera 19. Rallya Poreč iznosi 313 km, a brzinskih ispita 95 km. Prijave natjecatelja zaprimat će se do četvrtka, 20. rujna u ponoć, a objava liste prijavljenih bit će u utorak, 25. rujna na službenim internetskim stranicama natjecanja www.rally-porec.eu. Naslov u Prvenstvu Hrvatske na Rallyu Nova Gorica već su obranili Krisztian Hideg i Istvan Kerek, Mađari koji voze za AK Delta Sport, no neizvjesne borbe vodit će se za pozicije u klasama na kraju sezone. Prvi pobjednici porečkog rallya 1999. godine bili su Slovenci Darko Peljhan i Miran Kacin u VW Golfu IV Kit Car, koji su s istim automobilom slavili i 2000. i 2001. godine. Najviše naslova u Poreču imaju Juraj Šebalj i Toni Klinc, koji su se u tandemu trijumfirali čak sedam puta, a Šebalj je sa suvozačem Karlom Golubom otišao do osmog i devetog naslova.

OSTALI SPORTOVI