Rogina ‘povukao’ Kumpa pobjede na etapi od Osijeka do Lipika

CRO Race, KL Photo Boris Kačan

Slovenski biciklist Marko Kump, član momčadi Adria Mobil, pobjednik je prve etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Osijeka do Lipika u dužini od 200 kilometara. On je za nekoliko milimetara u završnom sprintu bio brži od drugoplasiranog Kazahstanca Jevgenija Gidiča iz momčadi Astane, dok je treće mjesto zauzeo Rumunj Eduard Michael Grosu, član francuskog Delko Marseillea.

Za Kumpa je ovo druga etapna pobjeda na hrvatskoj nacionalnoj utrci nakon osvajanja druge etape 2015. godine. Veliku ulogu u Kumpovoj pobjedi imao je i hrvatski veteran, 40-godišnji Radoslav Rogina koji je sve do same završnice vukao glavnu skupinu i omogućio svom sprinteru odličnu poziciju za završnicu.

“Ekipa mi je odradila sjajan posao, posebno Rogina koji me je doveo u idealnu poziciju. Ja sam možda krenuo 50-ak metara prerano, ali vjerovao sam da ću uspjeti doći do pobjede“, rekao je Kump. Odličan je bio i drugi hrvatski predstavnik Josip Rumac (Androni Giocattoli) koji je ciljem prošao kao deveti.

Kump je s 10 sekundi bonusa za etapnu pobjedu ujedno postao i prvi lider CRO Racea te će u srijedu na startu ponijeti crvenu majicu. Kump je vodeći i u poretku za plavu majicu za najboljeg sprintera, ali majicu će u srijedu nositi Kazahstanac Gidič, zelenu majicu za najboljeg penjača zaslužio je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM), a bijelu za najboljeg mladog vozača Srbin Dušan Rajović (Adria Mobil). Nagrade za etapnu pobjedu i kao vodećem u ukupnom redoslijedu Kumpu su dodijelili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, odnosno Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Znak za start ovogodišnjeg CRO Racea nešto prije podneva u Osijeku dali su predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota.

Na prva dva prolazna cilja, u Našicama i u Kutjevu, po maksimalnih pet bodova u natjecanju za plavu majicu te po tri sekunde bonifikacije osvojio je srpski sprinter iz slovenske momčadi Adria Mobil Dušan Rajović. Na prvom prolazu iza Rajovića su se plasirali Nijemac Jonas Sonnleitner (P&S Metalltechnik) i Slovenac Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic), dok su se na drugom prolaznom cilju u borbu za bonus sekunde uključili i najveći favoriti za ukupnu pobjedu pa je tako drugo mjesto i dvije sekunde bonusa osvojio Slovenac Matej Mohorič (Bahrain-Merida), a treće i jednu sekundu bonusa Britanac Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Prvi brdski cilj u Gradacu Našičkom osvojio je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM) ispred Talijana Maura Finetta (Delko Marseille) i Francuza Quentina Pachera (Vital Concept). Sredinom etape iz glavne skupine izdvojila su se trojica vozača, Francuz Alexis Guerin (Delko Marseille), Austrijanac Florian Kierner (Felbermayr Simplon Wels) i Nijemac Tobias Nolde (P&S Metalltechnik) koji su vrlo brzo stvorili prednost od više od četiri minute. Njih trojica podijelili su bodove na trećem prolaznom cilju u Požegi 60 kilometara prije cilja, prvi je bio Nolde, drugi Guerin i treći Kierner. Nakon tog prolaznog cilja glavna je skupina smanjila razliku na dvije i pol minute da bi Guerin i Kierner izgubili kontakt s Noldeom, pa je mladi 20-godišnji Nijemac ostao sam na čelu utrke.

Nodle je prvi prošao preko brdskog cilja na Bučje, a iz pelotona se na samom usponu izdvojio Wildauer koji je drugim mjestom na Bučju osigurao prvo mjesto u kategoriji za najboljeg brdaša na kraju etape i nošenje zelene majice u drugoj etapi. Wildauer je ustrajao u svom bijegu i nakon brdskog cilja pa je 20-ak kilometara prije cilja pretekao Noldea. Wildauer se uspio zadržati u vodstvu sve do prvog prolaska kroz cilj u Lipiku pet kilometara prije cilja, ali peloton ga je ubrzo “progutao”.

Druga etapa vozit će se u srijedu od Slunja do Zadra u dužini od 183 kilometra.

KIDS CRO Race

Nikolina i Smion te Klara i Lovro iz Osnovne škole Lipik pobjednici su druge po redu virtualne utrke KIDS CRO Race održane u Lipiku te su se tako priključili pobjednicima iz Osijeka u konkurenciji za ukupnu pobjedu. Dok su se djeca natjecala na fiksnim biciklima postavljenim na virtualne trenažere, profesionalni biciklisti utrkivali su se na gotovo 200 kilometara dugačkoj prvoj etapi međunarodne biciklističke utrke CRO Race.

U iščekivanju preko stotinu profesionalnih natjecatelja, pred ciljem u Lipiku se okupilo mnoštvo djece i građana koji su tijekom popodneva bodrili mlade sportske nade – sudionike KIDS CRO Racea. Nikolina i Smion pobijedili su u mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina, a vozili su na virtualnoj stazi koja prolazi Makarskom rivijerom. Klara i Lovro bili su najbolji u starijoj kategoriji od 11 i 12 godina i oni su vozili virtualnom stazom postavljenom na ulice u samom središtu Zagreba.

Natjecanje se narednih dana nastavlja u Zadru, Makarskoj, Crikvenici, Rijeci i Zagrebu, gdje će se mladi ljubitelji sporta natjecati u istim uvjetima kao i na već održanim utrkama u Osijeku i Lipiku. Svim natjecateljima osigurani su Bianchi bicikli i Elite trenažeri na identičnim virtualnim etapama. U svakom gradu organizira se proglašenje pobjednika pojedine utrke, dok će ukupni pobjednici biti proglašeni na završnoj ceremoniji na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Djeca su na ovo natjecanje pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama, a oni koji to žele mogu se i sami prijaviti na mjestu događanja sat vremena prije početka. Dječju utrku mogu pratiti i gledatelji te na taj način bodriti najmlađe natjecatelje u svakom od gradova.

Daljnji raspored KIDS CRO Racea:
2. listopada u Zadru od 12:00 do 14:30 sati,
3. listopada u Makarskoj od 12:00 do 14:30 sati,
4. listopada u Crikvenici od 12:00 do 14:30 sati,
5. listopada u Rijeci od 10:45 do 13:00 sati,
6. listopada u Zagrebu od 10:30 do 13 sati.

(Foto: KL-Photo, Boris Kačan)

OSTALI SPORTOVI