Sinković doveslali i do petog europskog zlata!

Sinkovići

Valent i Martin Sinković u Italiji su na najbolji mogući način otvorili olimpijsku sezonu, impresivnom pobjedom na Europskom veslačkom prvenstvu!

Naši najbolji veslači započeli su natjecateljsku sezonu odličnim nastupima na Europskom prvenstvu kojem je domaćin bio Lago di Varese, prekrasno jezero u talijanskoj Lombardiji.

Nakon srebra u Poznanju na Europskom prvenstvu u listopadu prošle godine, Martin i Valent došli su u Varese željni dokazati da itekako mogu nadmašiti svoje najveće europske rivale, svaki put kad su potpuno spremni i besprijekorno pripremljeni, što su ovom prilikom i napravili u velikom stilu.

Martin Sinkovic and Valent Sinkovic

Slavni hrvatski dvojac zabilježio je uvjerljive pobjede u kvalifikacijama u petak i u polufinalnoj utrci u subotu. U nedjeljnoj utrci Sinkovići su odlučno jurnuli prema naprijed od samog početka te nastavili u istom stilu do samog cilja, ostvarivši uvjerljivu pobjedu u izuzetno jakoj konkurenciji, kojom su najavili velike stvari u olimpijskoj godini.

Drugo mjesto pripalo je Talijanima Lodu i Vicinu, treće Vasiću i Mačkoviću iz Srbije. Sinkovići su stazu prešli za samo 6 minuta i 23 sekunde, što je bilo daleko najbrže vrijeme viđeno tijekom cijelog vikenda!

Za Valenta i Martina bila je to peta europska titula u bogatoj karijeri, a prvu su osvojili upravo u Vareseu 2012. godine u dvojcu na pariće. U njemačkom Brandenburgu 2016. godine ponovno su došli do zlata u istoj disciplini, a otkad su prešli u dvojac bez kormilara na Europskom prvenstvu su slavili u Glasgowu 2018., Luzernu 2019. i sada opet u Vareseu 2021. godine.

Sinkovići su ovim uspjehom također nastavili svoju nestvarnu seriju osvajanja medalja na svim međunarodnim natjecanjima na kojima su se pojavili, još od Svjetskog prvenstva u Poljskoj 2009. godine!

Legendarni hrvatski veslači u tom su razdoblju pobijedili 31 put na najjačoj veslačkoj sceni. Imaju olimpijsko zlato, šest titula prvaka svijeta, 19 pobjeda u Svjetskom kupu i sada pet europskih kruna te ukupno 41 osvojenu medalju na najprestižnijim regatama.

Dakle, 2021. godina nije mogla započeti bolje za Sinkoviće, a sjajna je vijest što nas u nadolazećim mjesecima čeka još pregršt veslačkih poslastica!

Posebno važna bit će im regata Svjetskog kupa u Zagrebu, od 30. travnja do 2. svibnja, kada na domaći teren braće Sinković po prvi put dolaze najbolji veslači svijeta i to je utrka u kojoj svakako žele pobijediti.

Početkom lipnja Sinkovići će odradili još jedan Svjetski kup u talijanskoj Sabaudiji, a nakon toga slijede završne pripreme za Igre u Tokiju. Tamo će Valent i Martin ganjati svoju treću olimpijsku medalju u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra 2012. godine u Londonu u četvercu i nezaboravnog zlata u Riju 2016. godine.

U svakom slučaju, prema svemu viđenom u Vareseu, Sinkovići bez ikakve sumnje imaju pravo i u Tokiju se nadati nastavku velikih uspjeha!

Hrvatski nastup u Italiji upotpunili su Damir Martin i sestre Ivana i Josipa Jurković, koji su u svojim disciplinama stigli do petog mjesta u Europi!

VODENI SPORTOVI