Skelin preuzeo Hrvatsku; Shvaćam koja je težina ove uloge!

Skelin, HKS

Ivica Skelin imenovan je novim izbornikom košarkaške reprezentacije Hrvatske i na toj dužnosti naslijedit će Aleksandra Petrovića kojemu je u dva zadnja mandata bio prvi pomoćnik.

Hrvatsku reprezentaciju očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje kreću već u studenom ove godine, a popis igrača mora biti poznat već početkom listopada.

Ivica Skelin preuzeo je na sebe odgovoran posao: “Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da sam baš ja izabran za hrvatskog izbornika. Naravno da shvaćam koja je težina ove uloge i jasno mi je da je još jedna veća obaveza ispred mene. Zadnjih dvanaest godina radim sa seniorskim ekipama, od toga sam jedanaest sezona glavni trener. Zadnje dvije sezone sam u KK Split. Protekle dvije sezone sam bio pomoćnik Aleksandru Petroviću i smatram da smo dobro surađivali. Mislim da nije fer da ja sada pričam što nije bilo u redu jer sam bio Acin suradnik. Što se tiče narednog perioda koji dolazi je jedan period, smatram da je nužna jedna smjena generacija. U svakom slučaju, riječ je o jednoj skupini igrača koja je manje igrala ili nije igrala, oni će sada biti na vratima reprezentacije. Moramo biti realni i shvatiti da na popisu od 24 imena baš neće biti prevelika ‘tuča’. Treba biti realan, shvatiti gdje smo, treba raditi, okrenuti se stvaranju i pokušati uz grupu igrača za koju ste svi sigurni da pripadaju reprezentaciji da pronađemo još jednu grupu od šest-sedam igrača koji mogu s njima igrati. Ne bih sada o imenima, mislim da je fer i korektno da se prije svega raspravi o tome u kući (Savezu).“

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković je naglasio: “Prije svega kao predsjednik HKS-a, osobno i u ime saveze dao bih potpunu podršku Dariju Šariću jer je Dario prije svega ne samo vrhunski igrač, nego vrhunski momak, veliki profesionalac i on je biser i budućnost naše reprezentacije. Zahvalio bih se i bivšem izborniku Aleksandru Petroviću na suradnji, na korektnosti. Jučer smo obavili razgovor koji je završio vrlo korektno i sad smo u situaciji da smo morali izabrati novog izbornika što smo i učinili. Htio bih samo pojasniti situaciju oko izbornika, a to je da slijedimo situaciju koju smo započeli. Dakle, svi naši treneri koji su ostvarili zapažene rezultate u hrvatskoj ligi prošle godine su dobili šansu.“

Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, misli kako Skelin zaslužuje šansu: “Samo bih možda dodao da je Skelin od strane Saveza postavljen kao pomoćni trener Aleksandru Petroviću. To je bio nekakav naš projekt da ljudi koji su napravili nešto u nekakvih par godina, da ih se nagradi za njihov rad. S obzirom na situaciju da nam brzo dolaze kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, da nam brzo dolazi taj dan kada moramo odrediti popis igrača, morali smo promptno reagirati. Mislim da je Ivica Skelin čovjek koji je zaslužio šansu. Moramo krenuti u jednom novom smjeru, odnosno generalno mijenjati hrvatsku košarku i od mlađih kategorija stavljati naglasak na trenerski kadar. Razgovarali smo i s Antom Nazorom, međutim prevladalo je mišljenje kako je u ovom trenutku premalo vremena da bi novog čovjeka uvodili u sustav. Mislim da je Skelin s dobrim dijelom igrača upoznat i da će to lakše preuzeti na sebe.“ (Foto: Marin Sušić, HKS)

KOŠARKA