Šved, Mozgov, Jerebko i legendarni Rimas Kurtinaitis s Himkijem dolaze na Zadar Basketball Tournament

ZBT, kIds day

Ruski Himki novi je potvrđeni sudionik Zadar Basketball Tournamenta. Najjači europski pripremni košarkaški turnir održat će se od 18. do 21. rujna u dvorani Krešimir Ćosić, a u izmijenjenom konceptu na turniru će zaigrati četiri momčadi. Himki će tako snage odmjeriti s još dva euroligaša, Anadolu Efesom i berlinskom Albom te KK Zadar.

Himkiju će nastup na ovogodišnjem turniru biti prilika za provjeru jake momčadi koju su formirali s ciljem napada na Euroligu. Temelj momčadi i dalje je Aleksej Šved, jedan od najboljih euroligaških košarkaša, hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao ključni akter izbacivanja naše reprezentacije s EuroBasketa prije dvije godine. Uz Šveda, najveće pojačanje je Timofej Mozgov, igrač koji je s Cleveland Cavaliersima i LeBron Jamesom osvojio titulu NBA prvaka. Mozgov je sa svojih 216 cm prava sila ispod koša i jedna od najvećih zvijezda ruske košarke. Dva velika pojačanja za Himki u novoj sezoni su i Dairis Bertans, koji je na zadarskom turniru nastupio u dresu Olimpije Milano prošle godine te Stefan Jović, koji do sada ima tri nastupa Zadar Basketball Tournamentu, 2015. u dresu Crvene zvezde i 2017. i 2018. u dresu Bayernu.

Redove moskovske momčadi pojačao je i Janes Jerebko, Šveđanin s devet godina iskustva u NBA-u i donedavni igrač Golden State Warriorsa. Momčad prekaljenih profesionalaca vodit će Litvanac Rimas Kurtinaitis koji je kao igrač bio član legendarne zlatne ekipe SSSR-a na Olimpijskim igrama 1988. U ulozi trenera vodio je deset klubova te tri puta osvojio Eurokup.

Turnir organizira zadarska tvrtka S-Event. Šesto izdanje ponovno će u Zadar privući ljubitelje košarke kao i brojne međunarodne košarke. Bogate popratne aktivnosti te napete utakmice vrhunskih ekipa i ovog će rujna s pravom Zadar pretvoriti u srce europske košarke.

KOŠARKA