Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj: Misao vodilja je da djecu vratimo u dvorane

HRS

Hrvatska će u siječnju 2025. godine biti jedan od domaćina rukometnog Svjetskog prvenstva.

“Mi u HRS-u smo nemirna duha. I stalno tražimo nove izazove. Tako smo u jednom razgovoru spomenuli, a onda i vrlo brzo počeli razrađivati ideju SP 2025. godine u Hrvatskoj. Kako je to natjecanje s 32 reprezentacije i organizacijski je jako zahtjevno, razmišljali smo da pronađemo partnere koji su spremni ući u taj projekt. I tako smo došli do još dvije velike rukometne nacije Danske i Norveške. Dogovorili smo se praktički za pola sata,” pojasnio je direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza Silvijo Njirić kako je došlo do ideje i dogovora suradnje s Norvežanima i Dancima.

Gradovi domaćini bit će Split, gdje će Hrvatska otvoriti natjecanje, Zagreb, gdje će se igrati i utakmice jedne od skupina, kao i glavna runda te četvrtfinale i jedno polufinale pa Varaždin te Poreč i Dubrovnik, gdje bi se trebala izgraditi nova multifunkcionalna dvorana.

Dvorane u Zadru i Osijeku prema novim kriterijima IHF-a ne zadovoljavaju uvjete organizacije ovakve smotre.

Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog natjecanja, četiri skupine prednatjecanja održavale bi se u Hrvatskoj, a po dvije u Danskoj i Norveškoj. U drugom krugu natjecanja postoje četiri glavne skupine te President Kup. Hrvatska je i tu prošla najbolje jer je dobila dvije glavne skupine i President Kup, a Danska i Norveška po jednu. Slijedom toga, dva četvrtfinala i jedno polufinale igrali bi se u našoj zemlji, nadajmo se s Hrvatskom u glavnoj ulozi. Ostale dvije četvrtzavršnice i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo bio bi domaćin finalnog vikenda.

“Naša misao vodilja je da djecu vratimo sportu, odnosno u dvorane. Blagodati suvremene civilizacije, a posebno digitalno doba prikovali su ih za stolice i fotelje u dnevnim boravcima, i sobama. Mi ih želimo pokrenuti, dovesti u dvorane, dati im priliku da se bave sportom, da promiču zdrav, a ne sjedalački način života, jednom riječju da budu zdrava djeca. To je teška i izazovna zadaća, ali smo spremni dati sve od sebe da se to promijeni,” istaknuo je Siniša Ostojić, direktor SEHA Gazprom lige, koji je uključen u organizaciju Svjetskog prvenstva.

Hrvatska će u narednim godinama organizirati i dva Svjetska prvenstva mlađih dobnih kategorija, Svjetsko prvenstvo kadetkinja, koje je Kina bila prisiljena otkazati zbog korona virusa, odnosno Svjetsko prvenstvo kadeta 2023. godine.

(Foto: HRS)

RUKOMET
Tagged with: , ,