Tri dana atleskog spektakla: Hanžek stiže i na Jelačić plac!

Renato Branđolica, Zagreb Meeting

Memorijal Borisa Hanžekovića, Continental Tour miting iz zlatne serije, održat će se od 9. do 11. rujna u Zagrebu. Prvi put nakon dugog vremena miting je predviđen za vikend (petak, subota i nedjelja) i prvi put na tri lokacije: petak – Trg Bana Josipa Jelačića, subota – gradske Fontane i nedjelja – stadion SRC Mladost.

Prije osam godina kugla se na fontanama priključila mitingu na Savi, a  sada će i prvi puta Zagreb City Challenge natjecanje u skoku s motkom, i troskoku za atletičare te skoku u dalj za atletičare u srcu grada Zagreba.

Grad Zagreb je preko svojeg izaslanika, pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za Obrazovanje sport i mlade Milana Pavelića, pozdravio takvu organizaciju i potvrdio da će i dalje pratiti miting iza kojeg su i Turistička zajednica Zagreba i Hrvatske i Ministarstvo turizma i sporta, te Zagrebački i Hrvatski atletski savez te Sportski savez grada Zagreba.

Natko Bošnjak, project manager mitinga, s posebnim je zadovoljstvom najavio događanje.

„Najveća novost je miting za vikend – petak, subota, nedjelja. Intencija Svjetske atletike je izlazak iz okvira stadiona, a mi ćemo to ostvariti na top lokacijama koje su spomenute, imat ćemo i Kid’s day u Maksimiru u subotu, vezano i uz Zagrebački maratonom, u nedjelju oči mitinga je finale Erste Plave lige za osmoškolce. Moram reći da je bacanje kugle već sada prebukirano i ponosno najaviti da je Ryan Crouser najbolji svjetski bacač svoj dolazak najavio i video porukom.”

Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza nadodao se na ovaj uvod riječima:

„Ove godine smo i mi kao HAS partneri, to nam je u interesu i jednima i drugima. Imat ćemo najviše domaćih atletičara do sada, što je priča koja se nastavlja od lani.”

Menadžer mitinga Alfons Juck najavio je dolazak mnogi svjetskih zvijezda predvođenih Ryanom Crouserom, Sandrom Perković  i Filipom Mihaljevićem.

„Sezona je duga, teška,  Zagreb dolazi na kraju i ne možemo sa sigurnošću već danas reći koji ćemo sastav imati u rujnu. Za europske atletičare to ćemo moći nakon Europskog prvenstva koje će u kolovozu biti u Münchenu, tada ćemo imati jasniju sliku. Utrka na 110 metara s preponama po tradiciji najvažnija utrka mitinga, a ove godine će nam doći Grant Holloway dvostruki svjetski prvak, trebao je i olimpijski pobjednik Hansle Parchment, ali je on trenutno ozlijeđen i teško je prognozirati. Na 100 metara Marvin Bracy srebrni iz Eugenea napadat će opet rekord mitinga Usaina Bolta kojeg je lani promašio za stotinku sekunde. Na 200 metara će svjetski doprvak Erriyon Knighton napadati i rekord mitinga i svjetski juniorski rekord. Tu je Tina Šutej četvrta motkašica iz Eugenea. U muškom skoku u dalj na Trgu će skakati i brončani sa Svjetskog dvoranskog prvenstva Marquis Dendy“, zaključio je Juck.

Martin Marković prvi hrvatski disk, prije nekolijo dana je bacao u Eugeneu.

„Svjetsko prvenstvo je doživljaj, tamo sam imao i svoje prvo juniorsko SP. Sada prvo seniorsko nakon pet godina ozljeda. Opravdao sam svoj status, bio sam 23. na svijetu. Privilegija je za Zagreb da dovodi takve atletičare i približava atletiku običnim ljudima. Koliko znam dolaze i svjetski prvak Kristijan Čeh, olimpijski pobjednik Šveđanin Daniel Stähl, Australac Metthew Denny… Jedva čekam nastupiti u takvom društvu i napraviti iskorak. Može se očekivati i rekord mitinga oko 70 metara”, najavio je Marković, preduhitrivši menadžera mitinga informacijama iz svojih izvora.

Paula Borović prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i troskoku nastupit će na Trgu u petak.

„Sličan miting imala sam prije nekoliko godina u Beogradu na Terazijama, kada je to napravljeno zbog Ivane Španović. Svi gledaju samo vašu disciplinu, to izgleda jako efektno i to je za promociju atletike sjajna stvar. Morala sam otkazati SP zbog ozljede pete, iako sam imala pozivnicu. Teška odluka, ali jedina moguća i vjerujem da će do EP u Münchenu sve biti u najboljem redu.”

Filip Pravdica, vodeći hrvatski skakač u dalj, također će nastupiti u petak.

„To je poseban doživljaj, to približava atletiku na način koji je nesvakidašnji i dignut će je na višu razinu”, zaključio je Pravdica.

Foto: Renato Branđolica/Zagreb Meeting

OSTALI SPORTOVI