U Londonu počinju boksačke olimpijske kvalifikacije

Filipi

Svjetska pandemija koronavirusa zaustavila je gotovo sva sportska natjecanje, ali ne i olimpijske boksačke kvalifikacije, koje se održavaju u Londonu.

Hrvatsku predstavlja osam boksačica i boksača.

Nikolina Ćaćić u kategoriji do 57 kg probat će u konkurenciji 23 natjecateljice izboriti mjesto među šest najboljih. Najmlađa hrvatska natjecateljica prvo kolo je slobodna, a onda ide na Amandu Millere iz Latvije borbi za osminu finala.

U lakoj kategoriji (60 kg) je Marija Malenica, koja je također u prvom kolu slobodna, a onda boksa s Francuskinjom Maiva Hamadouche, aktualnom viceprvakinjom Europe.

Ivana Habazin u kategoriji do 69 kg je među 17 natjecateljica koje hvataju jednu od pet kvota. I ona je slobodna prvo kolo nakon čega ide na Francuskinju Emiliu Sonvico, koja je lani bila u osmini finala Europskih igara.

“Ždrijeb k’o ždrijeb…” “Uvijek može bolje, ali i gore. Činjenica je da je ovo europski kvalifikacijski turnir za OI i sve najbolje što Europa ima u boksu, da je ovdje s ciljem izboriti normu za Tokio. Svi su ovdje spremni u svim segmentima i s istim ciljem i motivom. Odlučivat će detalji i nadamo se da ćemo uspjeti u našem cilju i želji za plasmanom,” optimističan je Ante Matas, izbornik ženske boksačke reprezentacije, kao i ostatak ekipe iz Londona.

Nema panike niti straha od virusa. Usredotočeni su reprezentativci na pripremu za što bolji rezultat.

“Teško je išta prognozirati, ali nadamo se višestrukim plasmanima zbog čega i jesmo ovdje i nadam se da će nam London ostati u lijepom sjećanju. Atmosfera u reprezentaciji je odlična i pozitivna. Svi dišemo kao jedan što je prvi preduvjet za uspjeh. Dat ćemo sve od sebe, a ostalo je u Božjim rukama,” poručila je Nikolina.

Marko Zeljko u kategoriji do 69 kg je među 31 boksačem i hvata jednu od šest kvota. Marko u prvom kolu ide na Bjelorusa Radzionaua, dvostrukog brončanog Europljanina u mlađim seniorima. U srednjoj je Mladen Sobjeslavski (75 kg) među 34 boksača za šest kvota. Prvo kolo je slobodan, a onda ide na Finca Muhhamada Abdilrasoona. U poluteškoj Luka Plantić (81 kg) među 29 boksača hvata jednu od šest kvota. Luka u prvom kolu boksa protiv Austrijanca Umara Dzambekova. petog s prvenstva Europske unije od prije dvije godine.

U teškoj je Toni Filipi (91 kg) među 26 boksača za četiri kvote. Toni u prvom kolu ide na Ukrajinca Horškova, od kojeg je na Europskom prvenstvu do 22 godine u Targo Jiu izgubio 4:1 u polufinalu.

U superteškoj kategoriji Marka Miluna 20 boksača hvata četiri kvote. Milun je slobodan prvo kolo, a nakon toga ide na Frasiera Clarka iz Velike Britanije, nakon što je Talijan Clemente Russo predao bez borbe.

BORILAČKI SPORTOVI