Utakmica protiv korone bliži se kraju?

Perišić, Rakitić

Prihvaćene su tri faze za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, između ostalog omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

“Mora se pratiti što će se događati. Ovim smo mjerama obuhvatili po našoj procjeni oko 3000 sportaša. Ako idemo na sljedeći nivo, znači treću kategoriju sportaša, odnosno klubove drugog i nižeg ranga, to je još 20 i više tisuća sportaša. Hajdemo najprije vidjeti što će se događati. Pratiti epidemiološku situaciju, pratiti koliko se sportaši doista pridržavaju mjera koje je izdao Zavod za javno zdravstvo. Već u sljedećim fazama bit će vjerojatno dodatnih odluka ili dopuna odluka o treniranju sportaša drugih kategorija,” poručio je tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak pa dodao:

“Vrlo je vjerojatno da ćemo gledati sport i onaj početak iduće sezone bez gledatelja. Hoće li tako biti cijelu sezonu, teško je reći. Prema najavama i to je opcija. Što se tiče domaćih natjecanja i ove natjecateljske sezone, neki savezi su već donijeli odluku. Nogomet i vaterpolo imaju želju i mogućnost nastaviti prvenstvo.”

HNS ima plan nastavka prvoligaške sezone, koja bi prema sadašnjem stanju najranije mogla krenuti 30. svibnja.

Nažalost, u Hrvatskom košarkaškom savezu i Hrvatskom rukometnom savezu nisu čekali poboljšanje situacije nego su jednostavno poništili aktualnu sezonu bez proglašenja prvaka. U Hrvatskom odbojkaškom savezu su proglasili prvakinje i prvake, a omogućili su i proširenje ligaških natjecanja u idućoj sezoni, kako bi omogućili napredovanje klubova u viši rang.

NOGOMET