Vanesa Tot prva hrvatska kanuistica na Olimpijskim igrama u povijesti!

Vanesa Tot

Nakon nedavnog pothvata kajakašice Anamarije Govorčinović, Hrvatska ima olimpijsku normu i u kanuu na mirnim vodama. Na svjetskim kvalifikacijama u ruskom Barnaulu za nastup na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju hrvatska kanuistica Vanesa Tot osvojila je prvo mjesto (50.006) u utrci kanua jednokleka (C-1) na 200 metara.

U sportu kojeg je proslavio najveći hrvatski ljetni olimpijac svih vremena, legendarni Matija Ljubek, 21-godišnja članica KKK Marsonia iz Slavonskog Broda nastavit će tradiciju olimpijskih nastupa kanuista-mirnovodaša pod hrvatskom trobojnicom: Vlade Posleka (Barcelona 1992.), Ivana Šabjana (Atlanta 1996., prethodno i olimpijac bivše države u Seulu 1988.), Dražena Funtaka (Atlanta 1996. i Sydney 2000.), Nikice Ljubeka (Sydney 2000.) i Emanuela Horvatičeka (Atena 2004.).

Osim činjenice da je prva hrvatska kanuistica na Olimpijskim igrama u povijesti, Vanesa Tot je i prva Brođanka iz pojedinačnih sportova koja će nastupiti za Hrvatsku na OI-ju, ulazeći na taj način u društvo trofejnog sugrađanina, trostrukog olimpijca Venija Loserta, koji je s rukometašima osvojio dva zlata – u Atlanti 1996. i Ateni 2004., a u posljednjem olimpijskom nastupu, u Londonu 2012. godine, bio je hrvatski stjegonoša.

Uz kajakašicu Anamariju Govorčinović (mirne vode) i kanuista Matiju Marinića (slalom na divljim vodama), Tot će biti treća predstavnica hrvatskog kajakaštva u Tokiju, a na popisu za Tokio uz njezino ime je brojka 45.

“Hrvatski olimpijski odbor čestita kanuistici Vanesi Tot na izborenoj normi za Olimpijske igre u Tokiju,” jasna je poruka iz HOO-a

Natjecateljski program u ruskom Barnaulu nastavljen je utrkama 2. regate Svjetskog kupa, koji su dvije hrvatska uzdanice za Tokio – kanuistica Vanesa Tot i kajakašica Anamaria Govorčinović, obilježile usponom na pobjedničko postolje.

Sjajnu formu Vanesa Tot je potvrdila osvajanjem zlatne medalje u finalnoj utrci kanua jednokleka (C-1) na 500 m, dok je kajakašica Anamaria Govorčinović osvojila brončano odličje u finalu kajaka jednosjeda (K-1) na 500 m. Tot je u sprintu kanuistica bila najbrža (2:15.330), ispred Čehinje Rakove (2:16.628) i Uzbekistanke Fayzieve (2:19.441), dok je Govorčinović u sprint-utrci kajakašica (1:56.591) bila vrlo konkurentna prvoplasiranoj Portugalki Vascencelos (1:56.183) i drugoplasiranoj Južnoafrikanki Van Tonder (1:56.218).

Nakon odličnog početka sezone naše kajakašice i kajakaše na mirnim vodama očekuje nastup na Europskom seniorskom prvenstvu od 3. do 6. lipnja u Poznanu (Poljska), a Vanesu Tot i nastup na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, od 24. do 27. lipnja, također u Poznanu.

VODENI SPORTOVI
Tagged with: ,