VAR u Hrvatskoj prvo stigao u Veliku Goricu, Bruno Marić i dalje je instruktor!

VAR, Bruno Marić

Uvođenje VAR (Video Assistant Referees) tehnologije izuzetno je zahtjevan posao, a kao ‘poligon’ za pripremu i testiranje sustava izabrana je Velika Gorica i tamošnji Gradski stadion, na kojem su se okupili suci, instruktori i čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, kako bi se iz prve ruke vidjelo kako sve to funkcionira.

Budući da su već krajem lipnja dovršene prostorije za VAR (pomoćne video suce) na velikogoričkom stadionu, do početka srpnja je posebna soba opremljena (CROATEL) svim potrebnim tehničkim uređajima i Velika Gorica je tako prva u Hrvatskoj krenula s obukom sudaca, koja će trajati do 7 srpnja.

VAR instruktori Bruno Marić i Tomislav Šetka održali su prezentaciju sudionicima testiranja, među kojima je i 28 igrača iz mlađih kategorija HNK Gorice te njihovim trenerima.

Iako je prije mjesec i pol dana na službenim stranicama Hrvatskog nogometnog saveza priopćeno kako je Marić podnio ostavku na mjesto glavnog instruktora za VAR, neslužbeno kao jedan od uvjeta HNK Hajduk da se hrvatska nogometna reprezentacija vrati u Split i da se kvalifikacijska utakmica za Euro protiv Mađarske odigra na Poljudu, Marić je ipak i dalje zadužen za uvođenje VAR tehnologije u hrvatski nogomet.

“Što se tiče moje ostavke, ona je svakako nešto čime se posebno ponosim. Nisam dopustio da bilo tko u medijskom prostoru spominje moje ime u negativnom kontekstu. Naravno da bi takav zahtjev sam po sebi bio potpuno promašen, ali htio sam onemogućiti da bilo tko navodi mene kao razlog neodigravanja utakmice u Splitu, ma koliko mi takav zahtjev bio glup i ispod svake razine. A ono što je najvažnije, htio sam svima reći da mi je Hrvatska na prvom mjestu, za razliku od onih koji to govore, a drže figu u džepu i misle samo kako zadržati svoje privilegije,” rekao je Marić u razgovoru za Sportske novosti prije nekoliko tjedana, no izgleda kako je i dalje nastavio raditi posao u HNS-u.

U četvrtak, su se na Gradskom stadionu okupili i prvoligaški suci te njihovi pomoćnici, koji će svakodnevno testirati sustav i primjenjivati modernu tehnologiju u praksi, uz prisustvo voditelja projekta Ante Kulušića, voditelja VAR edukacije Domagoja Vučkova te tajnika Komisije nogometnih sudaca Igora Pristovnika.

U ime Nogometnog saveza Zagrebačke županije domaćin hrvatskim sucima i instruktorima je predsjednik komisije nogometnih sudaca Dalibor Meić.

Neposredna primjena VAR tehnologije u HT prvoj ligi predviđena je za početak tzv. drugog dijela iduće sezone, odnosno početkom veljače 2020. godine.

NOGOMET
Tagged with: , ,