Veliki izazov za hrvatski veslački četverac: Imamo jasan cilj, ne krijemo da idemo izboriti Tokio!

Ivan Piton, Patrik Loncaric, Anton Loncaric i Marko Ukropina

Posljednja šansa za kvalificiranje na Olimpijske igre u Tokiju privukla je rekordan broj prijava za regatu, a konkurencija je vrlo zanimljiva i jaka. Preko 400 sportaša iz 49 zemalja krenuli su u Lucern u Švicarskoj na završnu regatu olimpijskih kvalifikacija u veslanju, a među njima i dvije hrvatske posade. U ženskoj konkurenciji u disciplini dvojac bez kormilara sestre Ivana i Josipa Jurković, a u muškoj konkurenciji svoje mjesto pokušat će izboriti četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Patrik i Anton Lončarić i Marko Ukropina.

U svakoj disciplini dva najbolja čamca će se kvalificirati za Tokio, osim u kategoriji lakog ženskog dvojca koji će imati tri kvalifikacijska mjesta. U disciplini četverac bez kormilara sveukupno 13 posada, uključujući Hrvatsku pokušat će izboriti svoju vizu za Tokio. Najjača konkurencija dolazi iz Južne Afrike, Francuske, Kanade i Njemačke, ali svakako treba spomenuti posade Rusije, Austrije i Ukrajine.

“Finalna kvalifikacijska regata je sve bliže, potpuno smo posvećeni nadolazećim utrkama i imamo jasan cilj. Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka. Jako smo dobar posao odradili do sada, imamo izvrsnu podlogu i mislim da smo spremni,“ rekao je Patrik Lončarić.

Četverac bez kormilara formirao se još 2018. godine i puno je truda uloženo, međutim okolnosti nisu išle u prilog sastavu koji se više puta mijenjao. Nakon nekoliko neizvjesnih godina, u jeku pandemije formirao se četverac u sastavu Piton, Ukropina i braća Lončarić koji je nastupio na Europskim prvenstvima 2020. godine i 2021. godine. Posada je nastavila jake pripreme pod vodstvom trenerice Jasminke Kraljević Čolić i trenera Nikole Bralića, a uz bok najboljim veslačima današnjice, Braće Sinković. Na nedavno održanom svjetskom kupu na domaćem terenu osvojili su izvrsno treće mjesto ispred Švicaraca koji imaju olimpijsku normu, a odmah iza Poljaka koji drže titulu svjetskih prvaka te Francuza koji su im direktna konkurencija za kvalifikacije i ujedno favoriti u Lucernu.

“Očekujemo jake i teške utrke protiv snažne konkurencije koja ima jednak pritisak kao i mi. Ovo natjecanje iz vas izvlači i one atome snage koje nikad niste mogli ni zamisliti da imate, svi idu na svoj maksimum, a detalji odlučuju. Kao najstarijem članu posade, ovo mi je najvažnija utrka i cijeli svoj život sam posvetio ovom trenutku. Uz sebe imam ekipu koja je fokusirana i vjeruje u uspjeh. Vjerujemo u trud i rad koji smo uložili i mislim kako se, nakon dugo vremena, puno stvari posložilo, a to se i pokazalo na utrci Svjetskog kupa na Jarunu. Pred domaćom publikom imali smo ogromnu podršku i vidjeli smo koliko ljudi vjeruje u nas. U Lucernu ćemo veslati za nas i za sve ljude koji su stajali uz nas svo ovo vrijeme,“ rekao je Ivan Piton.

Kvalifikacijska utrka na rasporedu je u subotu, 15.05. od 11:30 h. Polufinale nas očekuje u nedjelju, 16.05. od 11:17 h, a finalnu utrku možete pratiti u ponedjeljak, 17.05. u 10:40 sati.

(Foto :Darko Zibar)

VODENI SPORTOVI