Više igrača, više klubova, više prilika na turnirima i Strategija razvoja teniskog sporta

Skupstina HTS 2

Hrvatski teniski savez je u Zagrebu održao redovnu Skupštinu, a najbitnije što se dogodilo u razdoblju od njezina posljednjeg sastanka može se svesti pod sljedeće: više je registriranih igrača, više klubova, a tenisačice i tenisači imaju više prilika da bodove sakupljaju na natjecanjima koja se održavaju u Hrvatskoj.

“Unatoč pandemiji uspjeli smo realizirati turnire iz kalendara, držeći se epidemioloških mjera, a jedino su nam ostala dvoranska prvenstva koja su odgođena za jesen.Organizirali smo i većinu međunarodnih turnira, što nije bilo lako u specifičnim okolnostima, no bili smo uspješni”, rekla je u uvodu predsjednica HTS-a Nikolina Babić.

Unatoč restrikcijama vezanima uz COVID-19, koje su pogodile i sportaše, HTS je zabilježio rast registriranih igrača od 12% te registriranih klubova od 3,2%.

Skupštinarima su predočene i informacije o novom sustavu natjecanja do 12, 14 i 16 godina, te podvučene pozitivne promjene u nekoliko segmenata koje su došle s novim sustavom.

“Želja nam je da se u tenis uključi što više djece do deset godina, ali i da što više mladih tenisačica i tenisača bude uključeno u natjecanja. Strateški cilj nam je povećanje broja registriranih igrača i onih koji igraju turnire”, dodala je Nikolina Babić.

Jedan od načina da se pomogne našim igračima – bilo pozivnicama, bilo smanjenjem troškova putovanja – bila je i organizacija serije Croatian Tennis Pro Tournaments, tijekom koje su bila održana dva ATP Challengera (Zadar i Zagreb) i osam Futures turnira, uz HTS-ovu ulogu kao suorganizatora na još dva ATP Challengera u Splitu.

Kao dobar primjer navedena su i ostala natjecanja, što je zaokružilo odličnu sliku turnira održanih u dosadašnjem dijelu 2021.

Sportska direktorica Jelena Kostanić istaknula je sve najvažnije rezultate hrvatskih tenisačica i tenisača, juniorske i profesionalne, od početka godine, među kojima su neki više nego obećavajući za budućnost hrvatskog tenisa.

Od ostalih odluka treba istaknuti onu o proglešanju najboljeg kluba za 2020. godinu (to je HTK Zagreb, čiji je predstavnik Mihovil Švigir automatski ponovno postao član Upravnog odbora HTS-a), a u članstvo krovne teniske organizacije u Hrvatskoj primljeno je novih deset klubova.

Posljednja točka bio je prijedlog Strategije razvoja teniskog sporta u razdoblju od 2020. do 2027. Radi se o opsežnom materijalu na 400-tinjak stranica koji pokriva sve segmente koji se tiču tenisa, a zastupnicima u Skupštini u glavnim ga je crtama predstavila autorica Iva Čogelja Juras. Dokument je dostupan na uvid cijeloj teniskoj javnosti, koja ima priliku u raspravi do iduće Skupštine dati svoje mišljenje i prijedloge.

 

(Foto: Mario ĆUŽIĆ/HTS)

TENIS
Tagged with: