Zagrebački Grand Prix završio povijesnom broncom Karle Prodan: Hvala svima na podršci, idući put možda dobijem i europsku prvakinju

Karla Prodan, Tino Marić HJS

Završnog dana judaškog Grand Prixa u Zagrebu u prvi plan je iskočila 20-godišnja Karla Prodan (do 78 kg). Svjetska kadetska prvakinja iz 2015. godine imala je odličan dan i stigla do brončane medalje na tatamiju Doma sportova.

Karla je osvojila je prvu Grand Prix medalju u karijeri, umalo je svladala aktualnu europsku prvakinju, a slavila je u četiri borbe uz veliku podršku tribina Doma sportova.

Mlada Splićanka je u 1. kolu dominirala protiv Kineskinje Ma, nastavila u istom ritmu protiv Talijanke Ferrari i zatim u četvrtfinalu išla na aktualnu europsku prvakinju, Slovenku Karlu Apotekar. Nije to preplašilo Prodan, koja je od Apotekar izgubila na istom mjestu prošle godine, te je skoro osam minuta prijetila.

U dvije situacije je bila dvadesetak centimetara udaljena od slavljeničkog wazarija, tribine Doma sportova su je nosile navijanjem, ali je Apotekar, u situaciji kada su obje judašice imale po dvije kazne izvukla vrhunski napad i ipponom prošla u polufinale.

Nije to pokolebalo studenticu prve godine Pomorskog fakulteta, koja je u repasažu dominirala i protiv Južnokorejke Lee te ipponom izborila borbu za broncu. Tamo ju je čekala Poljakinja Pacut, koja je na početku dana svladala povratnicu Brigitu Ljubu. Iako je Pacut puno iskusnija, osvajačica četiri medalje na IJF Touru, hrvatska judašica je ušla odlučnije i izgledala je spremno i agresivno. Sve se to isplatilo ipponom u drugoj minuti borbe.

“Iznenadio me cijeli dan, ali sam presretna. Nakon uspjeha u mlađim kategorijama znala sam da pripadam i na seniorski IJF Tour. Hvala svima na podršci, presretna sam ishodom, iako sam i u četvrtfinalu protiv europske prvakinje Apotekar osjetila da mogu slaviti. Idući puta možda,” uz veliki osmjeh je rekla Karla Prodan primajući čestitke od kolegica iz reprezentacije i ostalih navijača.

Trener Vladimir Preradović je vrlo emotivno doživio ovu medalju: “Presretan sam zbog Karle. Radi naporno, a vjerujem da će joj ova bronca dokazati da može biti na svjetskoj seniorskoj razini. Pokazala je da hrvatski judo ima širinu i da imamo svjetlu budućnost. Sad je važno da nastavi trenirati i truditi se, a već na Svjetskom prvenstvu u Tokiju krajem kolovoza ima priliku pokazati da može i više.”

Prije početka natjecanja najveće šanse za medalju u nedjelju se davalo imenima poput Zlatka Kumrića (do 100 kg) ili Ivane Šutalo (preko 78 kg). Dok je Šutalo zaustavljena odmah na početku od Mongolke Erdenebileg, Kumrić je imao nešto više uspjeha.

Veteranskog Alžirca Bouyacouba je rutinski pobijedio natjeravši ga na tri kazne, a zatim je u borbi za četvrtfinale išao na nešto neiskusnijeg Nizozemca Catharinu.

“Zlatko je u dobroj formi, čak bih rekao da mu je najveći izazov što je presiguran u sebe i mogućnost da baci protivnike, pa ne pripremi do kraja gard i onda mu se dogodi, poput Catharine, da ga iskontriraju,” analizirao je Kumrićev trener Tomislav Marijanović. I tako se nažalost i dogodilo. Dva puta je Kumrić išao u napad i dva puta je Nizozemac to iskoristio za wazarije te prolaz do četvrtfinala.

Osim Ljube, u 1. kolu iste kategorije zaustavljena je i Petrunjela Pavić od kineske predstavnice Chen. Sve tri hrvatske predstavnice u kategoriji preko 78 kilograma, Ivana Šutalo, Zrinka Miočić i Tina Radić, nisu uspjele proći u drugo kolo.

Radić je izgubila od ruske predstavnice Guščine, a Miočić od prve nositeljice turnira Larise Čerić iz BIH. Ivan Čović (do 100 kg) i Mario Hitzthaler (do 90kg) također nisu prošli u drugi krug natjecanja. Čovića je zaustavio Talijan D’arco, a Hitzthalera Kanađanin Burt.

Nastavljamo s pripremama za Tokio

U subotu naši glavni kandidati za medalju, Barbara Matić (do 70 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg) nisu uspjeli doći do finalnog bloka.

Krenulo je hrabrim porazima Ive Kovačevića i Mislava Krčeka, u kategoriji do 73 kg. Od Kovačevića je bolji bio Alžirac Nourine, a od Krčeka Kazahstanac Smagulov.

Prvu pobjedu donio je Družeta, slavivši wazarijem protiv iskusnog Argentinca Lucentija. U drugom nastupu pristupom ga je iznenadio Gruzijac Grigalašvili, pobjednik Grand Prixa u Budimpešti i osvajač brončane medalje s Grand Slama u Bakuu.

“Ušao sam dobro, ali me onda iznenadio tehnikom koju nije prije radio. Nastavljam dalje s pripremama za Svjetsko prvenstvo u Tokiju krajem kolovoza, a nedostaje mi samo taj uspjeh na velikoj pozornici da bih mogao reći da sam se skroz vratio,” rezimirao je Družeta.

Za to vrijeme Barbara Matić je izvukla dramatičnu borbu protiv Jeong. Judašica iz Južne Koreje je dva puta držala Matić u zahvatu, ali je hrvatska predstavnica uspjela izmigoljiti prije wazarija te na kraju natjerala protivnicu na tri kazne.

Protiv Tchanturije je išlo nešto lakše, nakon što je Gruzijka ostala bez snage, a Splićanka iskoristila to za dva wazarija i prolaz među osam najboljih. Tamo je 1. nositeljici, Austrijanki Polleres, prošao praktički prvi napad, koji je završio wazarijem i zahvatom za polufinale, a Matić odlazi u repasaž.

Jako puno želje i energije je Barbara pokazala protiv Taimazove. Međutim, Ruskinja je imala strpljenja i dva napada Matić uspjela iskontrirati te završila hrvatsku, subotnju priču uz dva wazarija.

Ova subota jednostavno nije bila moj idealan dan. Protiv Ruskinje sam mogla više taktizirati, a napala sam, a protiv Polleres praktički nije bilo borbe jer me odmah na početku bacila. Dogodi se, ali mi je žao da je to baš bilo u Zagrebu,” poručila je Barbara.

Kao i u petak, u pauzi između kvalifikacija i finalnog bloka, održan je trening malih judaša iz cijele Hrvatske, a na tatamiju Doma sportova okupilo ih se više od 300.

(Foto: Tino Marić/HJS)

BORILAČKI SPORTOVI