Zlatko Saračević na oproštaju od klupe PPD Zagreba: Trener je potrošna roba, nije nešto što je bitno

Saračević, Foto SEHA Gazprom

Na oproštaju od trenerske klupe PPD Zagreba i domaće rukometne sezone razgovarali smo sa legendom hrvatskog rukometa Zlatkom Saračevićem. Saračeva posljednja utakmica je i veliki derbi hrvatskog rukometa, u kojemu PPD Zagreb dočekuje našički Nexe. Susret je na rasporedu u petak, 1. lipnja u sportskoj dvorani Kutija šibica s početkom u 18.00 sati.

-Ne palimo se mi na neke posebne utakmice, palimo se na rezultat koji trebamo napraviti. Svi se pale na nas ali nema problema, to je normalno, moramo u svaku utakmicu ulaziti maksimalno. Imamo neki svoj cilj a to je da ovu sezonu završimo bez poraza i mislimo da ćemo to i uspjeti, izjavio je za Crosport.hr Saračević te istaknuo:

Izuzetno cijenim klubove koji uspijevaju napraviti neki pomak u ovome svemu. Našice su klub koji već ima svoje ime i rejting u Europi, izuzetno ih cijenim i cijenio sam ih i prije dok je u klubu bio Kordi. Oni su na visokom nivou, jedna ozbiljna ekipa koja je sve ove godine imala prioritet a to je Europska liga, gdje su odigrali fenomenalne utakmice. I dalje rade jako dobro. Činjenica je da igrači koji odlaze iz Našica odlaze u isto tako kvalitetne klubove, kao što je sad Sršen a to je dokaz da se odlično radi.

Saračević, Foto SEHA Gazprom 4

U klubu i dalje svi ‘mudro’ šute oko vašeg odlaska?

Još ne znam ništa i bolje je ne pričati o tome. To je tema o kojoj smo rekli da ćemo pričati poslije kraja sezone. Ne čitam novine, što bude bude, meni je svejedno. Mogu samo reći da radim maksimalno i to je to. Pokušavam iz ove ekipe izvući koliko se može i ponašam se kao da ću ostati sto godina a spreman sam da mogu otići sutra.

Nemate trenersku EHF Master Coach licenciju bez koje ne možete raditi ni voditi momčadi u europskim natjecanjima?

-I o tome je glupo pričati, to je moja stvar, nemam što reći. Jako sam brzo kraju toga svega, da ću riješiti taj problem oko diplome. Naravno da je potrebno imati diplomu jer to što si nekad bio dobar igrač ne znači da si i dobar trener. Radim na tome i to će biti riješeno.

 Djelujete pomalo razočarano situacijom u kojoj ste se našli…

- Trener je i tako potrošna  roba. Svoje daljnje planove ću objaviti kad budem i ja znao točno na čemu sam. Trener je takva uloga, očito nije nešto što je bitno. Važno je da klub živi, da je stalno u vrhu, da budemo prvi u Hrvatskoj. Nikad se ne može garantirati nešto, s budžetom koji Zagreb ima i financijskim mogućnostima koje nema… Moramo biti svjesni da jedan Meškov ima veći budžet od nas. Mi smo realni od ponedjeljka do petka ali u subotu ta realnost više ne postoji. Zagreb je godinama radio da može napasti jednog Loewena, Szegeda, Nantesa, klubove koji su daleko ispred nas. To je ta kvaliteta koju ima Zagreb i koji će nas držati… E sad, dokud to može ići ne znam ali jako je teško. Recimo samo koliko je igrača otišlo u četiri ili pet godina i gdje su oni i u kojim sve vrhunskim klubovima igraju. Nismo tako veliki da to možemo bezbolno namirivati.

Saračević, Foto SEHA Gazprom 1

Nakon osvajanja Kupa ste izjavili da odlazite kao pobjednik?

-Nisam to mislio za sebe već za ovu generaciju kao ekipu. U momčadi su Vori, Tonči i Josip Valčić koji prestaju igrati, Miklavčić i Marković odlaze, Pavlović u Melsungen, znači jako puno igrača je pri kraju. Cilj je da ta ekipa završi na pravi način, da se do kraja odradi sve kako je zamišljeno, na najbolji mogući način, to je cilj. Imam zadovoljstvo da budem na kraju karijere jednog Igora Vorija, braće Valčić, nikad Zagreb neće više biti isti bez njih trojice. Sreća je što je ostao Zlaja Horvat, još jedna legenda ovog kluba, ti igrači su donijeli puno, nemjerljivo je koliko je to. Joso je meni bio produžena ruka na terenu, sve što sam ja zamislio on je provodio.

Ispada da obitelj Valčić preuzima klub, Tonči postaje prvi pomoćnik novog trenera, Josip sportski direktor, dok je njegova supruga Anja, inače kćer Zorana Gobca zaslužna za dovođenje novog kondicionog trenera Igora Blažinčića. Upravo oko vlasnika zagrebačkog Body & Mind kluba zavladale su velike nesuglasice u radu oko prve momčadi jer se, kako doznajemo, počeo petljati u sve i svašta te i u posao glavnog trenera.

-Ta inicijativa nije došla preko mene tako da ne mogu puno reći o tome ali svatko ima svoj posao u klubu, rezultat je spoj svega ovog zajedno. Radimo li dobro rezultati će pokazati. Trenutno smatram da je to na nekom korektnom nivou. Braća Valčići su se spremali za nove uloge, nekad pričam sa Tončijem kao s igračem nekad pričam s njim kao s pomoćnikom koji već sad ima svoju ulogu. Joso već paralelno radi u klubu kao sportski direktor, baš kao i Vori koji prije svog treninga boravi u Savezu i tamo obavlja novu funkciju. Malo će biti neobično ne vidjeti ih na treningu, ali to je tako, život ide dalje, zaključuje bivši hrvatski reprezentativac i olimpijski pobjednik svoj trenerski opus u momčadi PPD Zagreba.

Dodajmo kako je prije samog derbija u petak uprava PPD Zagreba, na čelu s direktorom kluba Vedranom Šupukovićem i glavnim menadžerom Božidarom Jovićem, sazvala konferenciju za medije na kojoj se planiraju osvrnuti na sezonu na izmaku te se prigodno zahvaliti igračima koji odlaze u mirovinu (Igor Vori, Tonči Valčić i Josip Valčić), kao i onima koji će na ljeto promijeniti rukometnu sredinu (Domagoj Pavlović, Dobrivoje Marković i David Miklavčić).

(Foto: SEHA Gazprom)

RUKOMET