Zlatna pirueta ruši rekorde: Sretni smo što smo opet u Zagrebu

pirueta

Sve je spremno za početak najstarijeg natjecanja u svijetu umjetničkog klizanja, 52. Zlatnu piruetu Zagreba koja će od 4. do 7. prosinca okupiti rekordni broj, više od 200 klizačica i klizača iz 38 zemalja svijeta.

“U Ledenoj dvorani Doma sportova nastupit će 29 klizačica, 27 klizača, 24 sportska para te 14 plesnih parova, a na ovom ISU Challenger Series natjecanju uz seniore i ove godine klizat će i ponajbolji svjetski juniori i to 27 klizačica, osam klizača, 20 plesnih i pet sportskih parova. Dolazi nam niz olimpijskih, svjetskih i europskih medaljaša, a imat ćemo priliku vidjeti i veliki sudar dvije sjajne Ruskinje, aktualne europske prvakinje Sofije Samodurove i bivše prvakinje svijeta i Europe, Jelizavete Tuktamiševe. Amerikanac Jason Brown dolazi braniti prošlogodišnju pobjedu, a posebna pažnja bit će na Kseniji Stolbovoj, olimpijskoj pobjednici iz Sočija 2014. koja od nedavno u sportskom paru ima novog partnera Andreja Novoselova,” otkrila je direktorica natjecanja Melita Juratek Cipek.

I Hrvatska reprezentacija imat će nikada brojniju delegaciju.

“U seniorskoj konkurenciji nastupit će naš sportski par Lana Petranović i Antonio Souza Kordejru kojima je ovo veliki povratak, prvo natjecanje nakon Lanine druge operacije koljena koju je imala u travnju. U juniorskoj konkurenciji nastupit će pak Hana Cvijanović, Hana Kosić, Stella Ristić, Luce Stipaničev, Lorena Čižmek te junior Charles Henry Katanović. Tako veliki broj juniorki samo pokazuje da imamo budućnost, a posebno mi je drago da rekorde rušimo baš ove godine kada Hrvatski klizački savez slavi 80 godina od svog osnutka,” rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Nastupu u Ledenoj posebno se veseli naša najbolja juniorka Hana Cvijanović koja je u ponedjeljak proslavila 17. rođendan.

“Uzbuđena sam, uvijek i nervozna, ipak je to najveće natjecanje pred domaćom publikom. Nadam se da ću otklizati svoje programe najbolje ove sezone i ispuniti normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo. To bi bio idealan rođendanski poklon za mene,” poželjela je Hana.

Klizački spektakl u Ledenoj starta od srijede, 4. prosinca u 15 sati, svečano otvaranje je na rasporedu u 17.30, a sva četiri dana natjecanja besplatna su za sve ljubitelje ovog sporta.

“Sretni smo što smo opet u Zagrebu. Ovo nam je prvo natjecanje nakon moje druge operacije koljena. Teške pripreme su iza nas, teške rehabilitacije, ali nadamo se da ćemo se pokazati u što boljem svjetlu našoj publici,” dodala je Lana Petranović.

Kao i proteklih godina i ovu Zlatnu piruetu zatvorit će veliki show revije pobjednika, u subotu, 7. prosinca s početkom u 20 sati.

Hokej ZIMSKI SPORTOVI