Ana Petrak: Nikako nismo uspjele prelomiti utakmicu; Dojkić: Sretna sam i ponosna što nismo odustale

Hrvatska, košarkašice, FIBA

Košarkašice Hrvatske poražene su od Latvije 83:69 u kvalifikacijskom dvoboju za odlazak na Europsko prvenstvo odigranom u ‘balonu’ u Rigi.

Godinu dana ranije, na istom mjestu, naše su reprezentativke Latviju dobile s +18 te ovaj poraz ipak pišemo kao +4 u međusobnom srazu hrvatske i latvijske reprezentacije što je važan zalog za budućnost.

U veljači slijede utakmice protiv Sjeverne Makedonije i Njemačke. Pobjeda protiv Njemačke značila bi siguran odlazak na Europsko prvenstvo, a poraz bi Hrvatsku uveo u kalkulacije, obzirom da na prvenstvo idu prvi iz devet skupina te tek pet najboljih drugih.

U hrvatskom je dresu ponovno ponajbolja bila Ivana Dojkić s 25 poena, 4 skoka i 3 asistencije. Kao lavica borila se Ana-Marija Begić i upisala double-double s 12 poena i 11 skokova. Istaknula se i Ana Petrak u kritičnim momentima, upisavši na kraju 9 poena i 4 asistencije. Bitnu su snagu pokazale i Nina Premasunac (7 poena, 7 skokova) i Andrijana Cvitković (6 poena, 9 skokova).

Ana Petrak je analizirala utakmicu: “Nakon teškog prvog poluvremena gdje smo imali dosta problema s osobnim pogreškama, u drugom smo poluvremenu podigle energiju i pokušale se priključiti s -25. Digle smo obranu i u napadu smo igrale pametnije. Stigle smo na -7, ali nikako nismo mogle prelomiti utakmicu.“

“Imale smo jednu rupu, promašenih ‘zicera’ i otvorenih šuteva, što su one dobro iskoristile i napravile tu veliku razliku iz koje smo se trebale izvući. Međutim, sretna sam i ponosna što nismo odustale, vratile smo se i utakmica je mogla otići u našu korist. Zahvalila bih se curama što su se borile do kraja i odradile svoj posao. Nismo izgubile s više od 18, tako da je sve na našoj strani, bolje smo. Moramo se okrenuti kvalifikacijama u drugom mjesecu, dobiti Njemačku i osigurati Europsko prvenstvo,” dodala je kapetanica Ivana Dojkić.

Izbornik Stipe Bralić je zaključio: “U 15. minuti domaćin je vodio 25 razlike. Do tog trenutka se košarka nije ni igrala, bilo je toliko kontakta, držanja i potezanja… Nama su dvije visoke igračice, Begić i Cvitković do pete minute skupile po tri osobne pogreške. Igrali smo domaću utakmicu u gostima bez pola ekipe, a oni kompletni, bez ijednog izostanka. Poslije smo pokazali da i bez igračica koje nedostaju možemo jako dobro odigrati. Došli smo na 7 razlike, no dalje nismo mogli.“

Sljedeće i ujedno posljednje kvalifikacijske utakmice su na rasporedu u veljači, a radi se o uzvratnim utakmicama protiv reprezentacija Njemačke i Sjeverne Makedonije.

(Foto: FIBA)

KOŠARKA