Cedevita saznala suparnike u Eurokupu: Prvi korak je izgraditi kvalitetnu momčad

Cedevitas, Marin Sušić

Cedevita je nakon ždrijeba u Barceloni, saznala suparnike u Eurokupu. U skupini B su s hrvatskim prvakom još i Lokomotiv Kuban iz Krasnodara, Alba Berlin, francuski Limoges, turski Tofaš Bursa i poljska ARKA.

Direktor KK Cedevite Davor Užbinec uživo je u Barceloni pratio ždrijeb: “To je vrlo interesantna skupina. Kako je ždrijeb išao, samo smo razmišljali o iscrpnim putovanjima koja nas opet čekaju. Grupa je vrlo zanimljiva. Lokomotiv je tu favorit, a ostale ekipe su podjednake snage. To su vrlo atraktivna imena, Alba se prošle godine do kraja borila da osvoji njemačko prvenstvo, tu je i turski Tofaš, francuski Limoges, a nepoznanica u ovom trenutku je predstavnik Poljske. Međutim, mislim da će biti dobro i rekao bih da imamo dosta dobre šanse da prođemo u sljedeću fazu natjecanja.”

Ždrijeb je u Španjolskoj pratio i novi trener Cedevite Sito Alonso: “Očito je da imamo tešku grupu. To su momčadi koje su prošle sezone igrale vrlo dobru košarku i naš prvi korak sada mora biti da izgradimo dobru momčad s kvalitetnim rosterom, a nakon toga kad se okupimo moramo dobro trenirati kako bismo bili kompetitivni i kako bismo igrali s visokim intenzitetom svaku utakmicu.”

Lokomotiv Kuban u prošloj sezoni Eurokupa u tom natjecanju došao je sve do finala, gdje je s 2-0 izgubio od Darušafake, dok je u jakoj VTB ligi u četvrtfinalu playoffa ispao od Himkija. Lokomotiv je protiv Cedevite prošle sezone igrao u Top 16 fazi Eurokupa, a Zagrepčani su tada u obje utakmice poraženi. U Rusiji su izgubili 69:64, a u Zagrebu 85:60. Ta ruska momčad je u Eurokupu jednom već osvojila naslov, a bilo je to u sezoni 2012./2013.

Alba Berlin u prošloj je sezoni u Eurokupu došla je do Top 16 faze, dok je u Bundesligi u finalu tijesno izgubila 3-2 od Bayerna. Riječ je o bivšem klubu sportskog direktora Cedevite Mateja Mamića. Alba iza sebe ima jedan naslov u Kupu Radivoja Koraća, a prvaci Njemačke bili su osam puta.

Tofaš Bursa prošle je sezone u Eurokupu ispao nakon prve faze, no zato je u Turskoj stigao sve do finala, gdje je poražen od Fenerbahčea. Riječ je o klubu koji je pod bivšim trenerom Cedevite Jasminom Repešom i sa Slavenom Rimcem u sastavu dva puta bio prvak Turske.

Limoges CSP je bivši prvak Europe, a taj naslov osvojili su pod Božom Maljkovićem, još jednim bivšim trenerom Cedevite. Cedevita se Limogesom već susretala u Euroligi. Prošle sezone Limoges je u Eurokupu dogurao do Top 16 faze, a u Prvenstvu Francuske u polufinalu doigravanja ispali su od Monaka.

Asseco Gdynia je poznati poljski klub, koji je pod imenom Prokom od sezone 2004./2005. do sezone 2012./2013. devet godina zaredom igrao Euroligu i sada se želi opet dignuti na europskoj sceni.

Natjecanje u 7Days  Eurokupu započinje početkom listopada. (Foto: Marin Sušić, KK Cedevita)

Eurokup

 

KOŠARKA