‘Čudan’ poraz Kumrića, Hrvatice u nedjelju ekipno popravljaju dojam

Judo, Kazan

Hrvatska je trećeg dana Europskog judo prvenstva u Kazanu upisala prvu pobjedu. Donio ju je Zlatko Kumrić, koji je nakon toga izgubio od devetog judaša svijeta u kategoriji do 100 kg.

Nakon što prva dva dana Europskog prvenstva Hrvatska nije imala prilike za slavlje, subota je donijela nastup četiri hrvatske judoke. Prvi izlazak na tatami je bio onaj Zlatka Kumrića, koji je u Kazanu tražio nastavak puta prema Riju.

Moldavac Tachii je vodio za yuko (1-0), ali ga je ponajbolji hrvatski judaš bacio na wazari i uhvatio u zahvat te otišao u drugo kolo. Tamo ga je čekao Belgijanac Nikiforov, s kojim Kumrić ima već povijest zanimljivih borbi. Nikiforov je bolje otvorio, poveo yukom i wazarijem (11-0), a zatim se dogodila čudna situacija.

Belgijanac je bacio Kumrića, sudac pokazao wazari, kojeg je odmah i poništio, a u nastavku Belgijanac je krenuo izvlačiti Kumriću polugu. Sudac je odmah pokazao ippon (pobjedu Belgijanca) opravdanjem da je Kumrić tapkao.

Snimka jasno pokazuje kako predaje hrvatskog judaša nije bilo, ali već je bio kraj nastupa za 22-godišnjeg Splićanina.

Problem za Kumrića su bila i događanja na drugim borilištima jer su izravni konkurenti za plasman na Olimpijske igre, iznenadili jače borce. Britanac Fletcher je ipponom svladao Mammadova (AZR), a Estonac Minaskin svjetskog prvaka Krpaleka (CZE). U utrci za Rio svaki bod bi mogao biti presudan, a borba se nastavlja na završna dva turnira, Grand Slam u Bakuu te Grand Prixu u Almatiju.

U ženskoj konkurenciji najbliža pobjedi je bila Ivana Šutalo (preko 78 kg), koja je vodila protiv Bjeloruskinje Slutskaye na yuko (1-0), ali je na kraju ipak izgubila. Brigita Matić je skupila četiri kazne i izgubila protiv svjetske prvakinje iz 2011., Francuskinje Tcheumeo, dok je u istoj kategoriji (do 78 kg) Ivana Maranić izgubila sa dva wazarija od Britanke Powell.

Hrvatice u nedjelju prvo protiv Njemica

Ždrijebom uživo određeni su parovi ekipnog dijela Europskog prvenstva u judu. Hrvatska nastupa u ženskoj konkurenciji, a prvi protivnik nam je europski viceprvak Njemačka.

Neugodan ždrijeb u pojedinačnoj konkurenciji Europskog prvenstva u Kazanu, nastavio se i u ekipnom dijelu. Hrvatske judašice u nedjelju će se boriti protiv njemačkih judašica, srebrnih s Europskog prvenstva prošle godine i brončanih iz 2014. godine.

Hrvatsku reprezentaciju čine Tihea Topolovec, Tena Šikić, Andreja Đaković, Marijana Mišković Hasanbegović, Brigita Matić, Ivana Maranić i Ivana Šutalo.

Reprezentacije se bore u pet kategorije: do 52 kg, do 57 kg, do 63 kg, do 70 kg, iznad 70 kg, a reprezentacija koja dođe do tri ili više pobjeda ide u sljedeći krug natjecanja.

“Imamo perspektivnu reprezentaciju kojoj zbog ozljeda nedostaju dva jaka imena, Barbara Matić i Andrea Bekić. Vidjet ćemo koliko možemo napraviti u nedjelju, ali svima možemo pomrsiti račune. Bit će ovo dobra priprema za Tokio 2020. godine,” rekao je izbornik Vladimir Preradović.

OSjeti 600x200

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: ,