Daria Obratov zaslužila prestižno priznanje: Svijet nije zaboravio velike ljudske i sportske kvalitete naše sanjkašice

Daria Obratov 1

Na kongresu Europskog fair play pokreta (EFPM) u Bruxellesu, prestižna europska fair play nagrada uručena je splitskoj olimpijki, sanjkašici Dariji Obratov. Dokaz je ovo, da u nizu sjajnih sportskih uspjeha, hrvatski sportaši i sportašice itekako znaju koliko je važno prvo biti čovjek velikoga srca, a potom nizati sjajne sportske uspjehe.

Daria Obratov 3

Tijekom ranijih kvalifikacijskih nastupa u Kanadi, pred Zimske olimpijske igre, došlo je do dramatične zgode. Na početku Kupa nacija indijski sanjkaš Shiva Keshavan (36) shvatio je da neće moći nastupiti zbog slomljenih sanjki u prethodnom nastupu. S obzirom na to da mu je to natjecanje predstavljalo i kvalifikacije za ZOI u Pjongčangu 2018., Keshavan nije mogao učiniti ništa drugo do odustati od nastupa te se, ujedno, oprostiti od mogućnosti da šesti put nastupi na ZOI. Nesretnom indijskom sanjkašu tada je pristupila naša Daria Obratov i ponudila mu svoje sanjke za nastup. Iako su ženske sanjke manje i prilično neadekvatne za sanjkaše, Keshavan je prihvatio ponudu. Spustio se na Darijinim sanjkama i zauzeo 41. mjesto u konkurenciji 43 natjecatelja. Time je osvojio jedan bod koji je bio presudan na putu do šeste olimpijske norme te ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda kao jedini olimpijac koji je šest puta za redom otišao na Olimpijske igre.

Daria je nastupala ubrzo nakon Keshavana, ali je posudbom sanjki izravno ugrozila borbu za svoj prvi nastup na ZOI. Pa ipak, zauzela je 25. mjesto u Kupu nacija što joj je omogućilo da u Pjongčangu postane olimpijska debitantica. Bio je ovo sretan ishod velike priče o fair playu i dokaz da olimpijski duh ne poznaje granice.

 

Dodjelom ove nagrade pokazalo se da sportski svijet nije zaboravio velike ljudske i sportske kvalitete naše skijašice koja odnedavno, zbog nerazumijevanja Hrvatskog sanjkaškog saveza, nažalost, nastupa za Nizozemsku.

ZIMSKI SPORTOVI