Giriček, Sinković i Možnik o važnosti obrazovanja u sportskom uspjehu

Giriček, Valent Sinković, Možnik, KIF

Brojni maturanti okupili su se na Danu otvorenih vrata Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pokazali izniman interes za struku koja svakim danom napreduje i postavlja nove znanstvene temelje o pokretu, zdravlju, prevenciji bolesti, tjelesnog i zdravstvenog statusa čovjeka. Obilasku fakulteta i demonstraciji zadataka koji buduće studente očekuju na ovogodišnjem razredbenom postupku, pridružili su se najuspješniji hrvatski sportaši te ujedno i studenti fakulteta, Valent Sinković, Gordan Giriček i Marijo Možnik. Zlatni hrvatski veslač, košarkaš i gimnastičar iz vlastitog iskustva otkrili su važnost obrazovanja u njihovom putu prema sportskom vrhu.

“Pohađam SCIT, druga godina, smjer košarka i jako sam zadovoljan fakultetom. Sa zadovoljstvom dolazim i dobivam jako dobro znanje. Definitivno mi pomaže da spojim praktično znanje s teoretskim i puno mi je jasnije zašto se neke stvari na treningu rade,” izjavio je bivši košarkaš Gordan Giriček i poručio: “Pozivam sve mlade da se bave sportom što više, ja se sportom bavim i sada u mirovini. Uz to, ambasador sam NBA košarke u Europi i radim s djecom što me jako veseli. Pratim NBA i danas, a nadam se da će prvak biti Cleveland jer jako poštujem Lebrona!”

Budući magistri kineziologije obrazuju se na temelju znanstvenih pristupa procesu vježbanja i vrednovanju očekivanih kinezioloških učinaka u odgojno-obrazovnom sustavu, u natjecateljskom sportu, u sportskoj rekreaciji, kineziterapiji u svrhu rehabilitacijskih postupaka, kao i provođenja sportskih programa za osobe sa invaliditetom sa primarnim ciljem poboljšanja i održavanja zdravlja svih sudionika kinezioloških aktivnosti.

“Završio sam SCIT, tri godine na smjeru kondicijska priprema sportaša i sad sam upisao još dvije godine smjer veslanje. Na taj način dobit ću punu izobrazbu i jako sam zadovoljan fakultetom jer uspjevam uskladiti sve sportske i fakultetske obveze,” izjavio je Valent Sinković i dodao: “Zahvaljujući Kineziološkom fakultetu znam puno više o tome što se događa u tijelu kad treniram, zašto radim neke stvari. Onda i s većim guštom treniram, jer znam što dobivam time!”

Završeni studenti preddiplomskog stručnog studija za izobrazbu trenera stječu kompetencije i vještine za uspješno provođenje stručnih poslova koji se ogledaju u kreiranju planova i programa trenažnih procesa u sportu, sportskoj rekreaciji, kondicijskoj pripremi sportaša i fitnesu kao i upravljanju kadrovskim, financijskim i prostornim resursima važnim za uspješno stručno djelovanje u pojedinim područjima primjene.

Kineziološki fakultet može se pohvaliti obrazovanjem velikog broja stručnjaka koji danas rade u području sporta u Hrvatskoj ali u inozemstvu kao što su Ante Kostelić, Joško Vlašić, Ćiro Blažević, Zlatko Kranjčar, Stojko Vranjković, Dubravko Šimenc, Nikola Bralić i brojni drugi. Priliku da se pridruže ovom elitnom društvu, budući studenti imat će na ovogodišnjem razredbenom ispitu koji se održava za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij kineziologije od 3. do 4. srpnja te za preddiplomski stručni studij za izobrazbu trenera 5. srpnja.

OSTALI SPORTOVI