Nacionalni ponos i čast hrvatskih ragbijaša na ljestvici su ispred svih drugih vrijednosti!

Luka Kovačić, Foto Berislav Rožman

U posljednjem susretu Prvenstva Europe 2016-2017 skupine 1 Jug hrvatska ragbijaška reprezentacija je u infarktnoj završnici došla do pobjede. Bila je to utakmica u kojoj smo ponovno mogli vidjeli dva lica naše najbolje ragbijaške vrste. U prvom poluvremenu, isto kao u Zagrebu prije sedam dana, nepovezana i rastrgana igra uz obilje tehničkih pogrešaka naše momčadi te sasvim suprotna slika igre u drugom dijelu utakmice kada smo igrali tečno, brzo i efikasno. Ono što posebno raduje je karakter ove momčadi. Nakon niza problema i nedaća te sigurnog i rezultatski prilično izraženog vodstva reprezentacije Cipra u prvom poluvremenu, naša reprezentacija je uspjela smoći snage, sredila redove te uspjela napraviti rijetko viđeni preokret.

Iako bodovi nisu bili neophodni našoj reprezentaciji ona je pokazala izuzetan duh i sportski karakter zbog čega i uživamo pratiti mladiće u kockastim dresovima.

Nacionalni ponos i čast hrvatskih ragbijaša na ljestvici su ispred svih drugih vrijednosti. Bio je to totalni šok i iznenađenje za igrače i navijače domaće momčadi.

Reprezentacija Cipra svjesna da ih samo pobjeda ostavlja u skupini krenuli su žustro i vrlo odlučno u utakmicu. Već u prvom napadu prisiljavaju našu momčad na prekršaj te iz kaznenog udarca stižu do početnog vodstva 3:0. U želji da što prije anuliramo vodstvo domaćina Luka Perlain čini nesmotren prekršaj i ostajemo 10 minuta bez pomoći našeg dobrog diva. Igrači Cipra vješto koriste nepovezanu igru naše momčadi te s igračem više povećavaju svoju prednost najprije na 10:0 te par minuta kasnije na 13:0. Hrvatska preko Jurišića uspijeva smanjiti na 13:3. Kad se činilo da smo konačno sredili redove slijedi nova greška i minutu prije kraja poluvremena Cipar uz veliku pomoć Hrvatske stiže na visokih 20:3. Ubrzo stiže kraj ovog frustrirajućeg poluvremena kad se činilo da smo na putu bez povratka.

A onda u nastavku totalni preokret. Kao da je na teren izašla potpuno druga momčad.Hrvatska povezuje svoje linije, počinje igrati u kontinuitetu te stalno pritišće domaćina. Konačno zgoditak Brajkovića, koji još više diže našu momčad . Dominacija naše momčadi okrunjena je s još dva zgoditka koje su postigli Jurišić i Rowe, Hrvatska prelazi u vodstvo 20:22. Ulazimo u samu završnicu susreta. Obje momčadi daju posljednje atome snage da pobjedom okončaju susret u svoju korist. Cipar ponovno vraća rezultatsku prednost na svoju stranu 27:22. Do kraja domaći igrači pokušavaju svim silama sačuvati vodstvo. Hrvatska napada i Luka Kovačić, koji je zamijenio Marka Bunića na poziciji spojke, polaže zgoditak kojeg uspješno pretvara kapetan Jurišić i donosi pobjedu hrvatskoj momčadi. Kapetanu je ovo najljepši poklon za njegov 40-ti nastup za hrvatsku reprezentaciju.

Erupcija oduševljenja u redovima hrvatske reprezentacije a tuga i nevjerica u očima igrača Cipra koji sele u niži rang.

Hrvatska: Miljak, Altamirano,Perlain, Buljac,Brajković 5, Miloš, Grle, Rowe 5, Bunić, Lerotić, Vlajčević, Jurišić 14, Burazin, Grčić, Rosso, Čorić, Biškić, Hasija, Galić, Kodžić, Kovačić 5, Šuta, Ivanković

Rugby Europe Championship 2016-2017 – Conference 1 South
Cipar – Hrvatska 27: 29 (20:3)

(Foto: Berislav Rožman)

OSTALI SPORTOVI