Hrvatice na ovogodišnjem Euru u skupini s aktualnim svjetskim prvakinjama, Mađarskom i Srbijom

Šoštarić, Petika HRS

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija saznala je protivnice na Europskom prvenstvu, kojem su domaćini Danska i Norveška, od. 3. do 20. prosinca ove godine.

Ždrijeb je bio poludirigiran, jer su Danska, Norveška, Nizozemska i Švedska unaprijed bile raspoređene u skupine, odnosno gradove u kojima će igrati.

Hrvatice su smještene zajedno s Nizozemkama, aktualnim svjetskim prvakinjama i brončanima s prošlog Eura, te Mađarskom i Srbijom.

Svoje susrete Hrvatska igra u Trondheim Spektrumu, dvorani koja može primiti 8900 gledatelja, a natjecanja otvara protiv Mađarske, 4. prosinca. Dva dana kasnije na rasporedu je okršaj s Nizozemskom, dok 8. prosinca izabranice Nenada Šoštarića igraju protiv Srbije.

Nastup u Danskoj i Norveškoj bit će našim reprezentativkama 11. pojavljivanje na europskim smotrama najboljih, a najuspješnije su bile davne 1994. godine u Njemačkoj, kad je osvojeno peto mjesto.

“Nema lakog ždrijeba na EP. Želio sam Rumunjsku od nositelja jer će biti dosta mlada nakon svih suspenzija koje imaju zbog dopinga i Crnu Goru. Dobili smo svjetske prvakinje, a danas svatko tko imalo prati ženski rukomet zna njihovu osnovnu postavu od vratarke Wester, preko Polman, Abbingh, Van Heijden i sjajne crte sa Snelder. Srbija je jedna od najtalentiranijih ekipa svijeta ovoga trenutka. Po meni su trebale ranije do velikog rezultata. Nema smisla nabrajati njihovu postavu, ali pogledajte crtu i vanjske igračice, od Lazović Pop, Cvijić, preko Lekić, Lisčević, pa povratnice Krpež. Mađarska je zemlja koja najviše na svijetu ulaže u rukomet. Imaju jednu laganu smjenu generacija, ali to su igračice ’96 do ’98 godišta koje su bile svjetske prvakinje u mlađim kategorijama. Ima tu i nešto starijih, iskusnijih. Dakle i tu je sve jasno. Nama je bitno da budemo zdravi. Mi moramo dobiti jednu veliku ekipu da bismo vidjeli je li put kojim idemo dobar. Mislim da mi to možemo. Raspored igranja je dobar, jer prvi susret igramo s Mađarskom, a on je na takvim natjecanjima uvijek najvažniji. Nakon toga čeka nas Nizozemska, pa Srbija,” analizirao je izbornik.

Europsko prvenstvo 2020 (Ž):
Skupina A: FRANCUSKA, DANSKA, CRNA GORA, SLOVENIJA
Skupina B: RUSIJA, ŠVEDSKA, ŠPANJOLSKA, ČEŠKA
Skupina C: NIZOZEMSKA, MAĐARSKA, SRBIJA, HRVATSKA
Skupina D: RUMUNJSKA, NORVEŠKA, NJEMAČKA, POLJSKA

 

(Foto: HRS)

RUKOMET