Hrvatice protiv Norvežanki u Domu sportova: To je ekipa koja vlada ženskim rukometom zadnjih deset godina!

Šoštarić, HRS

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija okupila se u Zagrebu prije kvalifikacijske utakmice protiv Norveške za EHF EURO 2018, koja je na rasporedu u srijedu 21. ožujka u 18 sati u dvorani II Doma sportova.

Ulaz na utakmicu je slobodan, a svi gledatelji moći će na blagajni na dan susreta preuzeti svoje ulaznice.

Reprezentacija 24. ožujka putuje u Norvešku, točnije u Bekkestuu gdje će dan kasnije (25. ožujka) u 18.15 sati odigrati susret protiv istih suparnica.

Na okupu će hrvatske rukometašice biti do 26. ožujka, a na popisu izbornika Šoštarića su:

Ivana Kapitanović – RK Podravka Vegeta
Tea Pijević – RK Lokomotiva Zagreb
Antonia Jukić – RK Podravka Vegeta
Aneta Benko – RK Krim Mercator
Ćamila Mičijević – Dunaujvarosi KKA
Valentina Blažević – SPR Pogon Baltica Szczecin
Maja Kožnjak – ŽRK Pitomača
Vesna Milanović Litre – Kisvardai KCSE
Katarina Ježić – Siofok KC
Ana Debelić – RK Podravka Vegeta
Marijeta Vidak – RK Podravka Vegeta
Kristina Plahinek – RK Lokomotiva Zagreb
Paula Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
Stela Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
Dora Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
Larissa Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
Marina Glavan – RK Lokomotiva Zagreb
Ana Turk – RK Podravka Vegeta

Hrvatska se trenutno nalazi na drugom mjestu u kvalifikacijskoj skupini 1 iza prvoplasirane Norveške. Na trećem mjestu je Ukrajina koja ima jednak broj bodova kao i Hrvatska, dok je bez bodova na posljednjem mjestu reprezentacija Švicarske. U kvalifikacijama za EHF EURO 2018 u Francuskoj Hrvatsku još očekuju četiri utakmice, dvije u ožujku protiv Norveške i dvije u svibnju i lipnju protiv Švicarske, odnosno Ukrajine.

Norveška u susrete protiv Hrvatske ulazi bez najbolje igračice, ozlijeđene Nore Mork…

“Oslabljene su za Noru Mork, ali imaju Amandu Kurtović na tom mjestu koja igra u CSM Bucuresti. Nora Mork nikada nije bila čitava ekipa. Tu su Veronika Kristiansen, Stine Oftedal, tu su tri vrhunske vratarke u toj priči. To je ekipa koja vlada ženskim rukometom zadnjih deset godina.”

“Ne znam što možemo očekivati, ali znam što bih želio. Želio bih da pariramo u trčanju, da nam ne zabijaju golove iz kontre. Znači slično što je napravila muška reprezentacija, da odradimo taj posao savršeno. Da odigramo kompaktnu i kvalitetnu obranu, a da u fazi napada budemo dovoljno pametni da se ne navučemo na polovične šuteve. Oni igraju tih ‘švedskih’ 6-0 na sedam metara i stalno ti daju neku ‘polušansu’ za dodavanje pivotu, a onda presjeku takvih šest,sedam lopti. Tu moramo biti dovoljno pametni, ali mislim da je osnova trčanje. Osnova je energetski dio, trčanje u oba smjera, a pogotovo vraćanje u obranu,” naglasio je izbornik.

Norvežanke su u finalu posljednjeg Svjetskog prvenstva izgubile od Francuske…

“Mi ćemo pogledati snimke polufinala i finala Svjetskog prvenstva. Tu nema prevelikih filozofija. Krenut će sigurno s najjačom postavom u kojoj je jedna Heidi Loke rezerva jer igra Kari Brattset. Trče u kontru, bacaju se dugačke kontre. Organizacija igre kreće od Oftedal s brzim protokom lopte. Mi tražimo šansu prije svega sa svojom igrom u obrani i u zaustavljanju njihovih kontranapada. Tu počinje sve. To je ona osnova od koje sve kreće i svaki put kad neka reprezentacija nije dozvolila da ih Norveška iskontrira, imala je šansu. Na odbijene lopte se ne dobivaju utakmice, mi jednostavno moramo taj energetski dio pokazati da možemo i koliko možemo jer za budućnost ženskog rukometa je brzina jedan od osnovnih faktora i prema tome tu moramo dati sve od sebe,” poručio je Šoštarić. (Foto: HRS)

RUKOMET