Hrvatska 3×3 košarkaška reprezentacija dobila priliku izboriti Olimpijske igre

FIBA

Hrvatska košarkaška reprezentacija 3×3 ima priliku izboriti mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju! Prve su to Olimpijske igre za 3×3 košarku uopće i ovakva je vijest povijesna za ovaj mladi olimpijski sport u Hrvatskoj.

FIBA je na svečanoj ceremoniji u Japanu otkrila koje su se zemlje izravno kvalificirale za Tokio kao i po 20 zemalja u muškoj i ženskoj konkurenciji koje će se za Olimpijske igre pokušati izboriti na kvalifikacijskom turniru u Indiji u ožujku iduće godine.

Hrvatska se našla u vrlo teškoj skupini s Latvijom za koju igra momčad Rige, trenutačno prvoplasirane 3×3 momčadi svijeta, Nizozemskom za koju igra Amsterdam (osma u svjetskom poretku), Kanadom koju će predstavljati momčad Edmontona (deveta u svijetu) i Indijom koja je domaćin.

Samo tri najbolje ekipe od ukupno 20 u muškoj konkurenciji otputovat će u Tokio na Olimpijske igre.

Izravno su se kvalificirali Japan, Kina, Rusija i Srbija, a od ženskih reprezentacija Kina, Mongolija, Rumunjska i Rusija. Po tri ekipe će doći s kvalifikacijskog turnira, a jedna s kvalifikacijskog turnira univerzalnosti na kojem pravo nastupa imaju samo zemlje čije se reprezentacije nisu kvalificirale na OI u posljednja dva izdanja. Tako će se na Olimpijskim igrama natjecati po samo osam ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji, prenosi hks-cbf.hr.

KOŠARKA