Okršaji veliki ragbijaških rivala

Zagreb - Mladost B. Rožman

Ovaj ragbijaški vikend pored završnice Svjetskog kupa u Japanu donosi nam susrete velikih sportskih rivala u domaćem prvenstvu. U Stanežićima ragbijaši Ljubljane dočekuju momčad Nade, a u Zagrebu s velikim se nestrpljenjem iščekuje prvi ovogodišnji gradski derbi. Preporođena momčad Zagreba na Rudešu dočekuje viceprvaka Hrvatske, momčad HARK Mladosti.

Četiri momčadi koje su obilježile povijest ragbija na ovim prostorima u subotu će ponovno odmjeriti snage. Na Ovalu, igralištu slovenskog prvaka, Ljubljana nakon lošeg ovosezonskog starta iščekuje zahuktalu Nadu. Prema najavama Nada u Ljubljani putuje bez 4 vrlo značajna igrača. Jurčević, Perić, Domagoj Plazibat i Vlajčević, bitne poluge u igri splitske momčadi nisu u mogućnosti putovati na regionalni derbi. Unatoč iznijetim činjenicama, susret ovih momčadi kao i uvijek dosad privlači pažnju cjelokupne ragbijaške javnosti. Obje momčadi gaje sličan, moderan i atraktivan stil ragbija. I jedna i druga momčad preferiraju brzu igru u kojoj dominiraju snažni i mobilni skupovi te brza realizacija igrača linije. Momčadi napadaju okomito, a u obrani gustim rasporedom i snažnim zonskim presingom na nositelja lopte, onemogućavaju protivnika da razvije igru. Zbog svega iznijetog međusobni susreti ovih momčadi donosili su istinski užitak za ljubitelje ragbija.

Bez obzira na trenutni poredak na tablici ili sastav momčadi susreti oduvijek nose dodatan inspirirajući pozitivan naboj kod vodstva i igrača. Nadigrati i pobijediti velikog rivala stvar je časti i prestiža za igrače obje momčadi. Dodatan začin ovim susretima pored tradicionalno velikog sportskog rivalstva daje i veliko sportsko prijateljstvo te međusobno poštovanje koje seže od samog osnutka slovenskog kluba 1962. godine tj. od vremena kad je skupina splitskih i dalmatinskih studenata sudjelovala u osnivanju kluba te kasnije tijekom studija nastupala za slovensku momčad. Zato svaki novi susret ovih rivala donosi nove epizode, nove junake koji nesebično ugrađuju dio svoje sportske osobnosti u mozaik jedne lijepe, zanimljive i po mnogočemu jedinstvene sportske priče.

Skoro sve iznijeti važi i za gradsko rivalstvo između HARK Mladosti i RK Zagreb. Bez obzira na trenutačnu snagu ‘papirnatu vrijednost momčadi’ i bez obzira na trenutni poredak u nacionalnom prvenstvu, gradski susreti bili su oduvijek inspiracija i neiscrpni motiv za generacije zagrebačkih ragbijaša. Ove godine kad se igračka kvaliteta poprilično izjednačila ove subote možemo očekivati novi, uzbudljiv i zanimljiv, sportski doživljaj na Rudešu. Šimun Krmek, na čelu mladih lavova, uz pomoć iskusnog kreatora Newtona, te brzih i snažnih Concija i Madanawe na megdan će kapetanu reprezentacije Niku Jurišiću, Biškiću, Buljcu i Dumančiću odnosno svim mladićima Mladosti koji su obilježili hrvatski ragbi u posljednjih 5-6 godina.

RK Ljubljana – RK Nada – Split
Igralište: Oval Stanežiče 14 sati

RK Zagreb – HARK Mladost – Zagreb
Igralište: Rudeš 14 sati

(Foto: B. Rožman)

OSTALI SPORTOVI