Hrvatska se nada nastupu 14 sportašica i sportaša u PyeongChangu!

PyeongChang

Mjesec dana uoči Zimskih olimpijskih igara još uvijek nisu poznati svi hrvatski sportaši koji će nastupiti u PyeongChangu.

Konačan broj i imena svih naših sportašica i sportaša bit će poznat oko 25. siječnja…

U alpskom skijanju Hrvatska ima pravo nastupa dviju skijašica i trojice skijaša. Malo je vjerojatno kako će se ta brojka mijenjati, imena još nisu definirana, a izgledno je kako će Hrvatsku predstavljati Leona Popović i Ida Štimac te kako će Hrvatski skijaški savez izabrati između Natka Zrnčića-Dima, Filipa Zubčića, Mateja Vidovića, Istoka Rodeša, Eliasa i Samuela Kolege.

Hrvatska trenutačno ostvaruje kvotu za nastup jednog sportaša u muškoj konkurenciji biatlona, a sudeći prema bodovnoj ljestvici, prognoza je da će tako i ostati.
Gotovo sigurno je da će tu kvotu iskoristiti biatlonac Krešimir Crnković.

Hrvatska posada, predvođena pilotom Draženom Silićem, na olimpijskoj rang-ljestvici trenutačno zauzima 26. mjesto u bobu četverosjedu te 29. mjesto u bobu dvosjedu. Pravo nastupa ostvaruje 30 najbolje plasiranih posada u obje konkurencije. Kvalifikacijska natjecanja traju do 14. siječnja, kada će biti poznat konačan redoslijed.

Ukoliko izbore plasman na ZOI, posadu će, uz spomenutog pilota, najvjerojatnije činiti ‘gurači’ Mate Mezulić, Antonio Zelić i Benedikt Nikpalj. Još nekoliko ‘gurača’ su u opciji kao rezerve, dođe li do ozljede ili drugih poteškoća postojećih kandidata.

U sanjkanju nam je jedina sportašica u konkurenciji Daria Obratov, trenutačno na 33. mjestu konsolidirane ljestvice olimpijskih kvalifikacija.

Pravo nastupa na ZOI, prema aktualnoj situaciji, ostvaruje 31 najbolje plasirana sanjkašica. Kvalifikacijska natjecanja su završena, slijedi podjela kvota.

Budući da samo dva mjesta dijele Dariju od plasmana na ZOI, dobri su izgledi da u eventualnoj realokaciji kvota ostvari normu.

U skijaškom trčanju Hrvatska ima kvotu za nastup jednog ženskog i jednog muškog natjecatelja. Do završetka kvalifikacijskog ciklusa i objave finalnih kvota 22, siječnja moguće su promjene tako da se postojeće kvote uvećaju za jednu u muškoj/ženskoj konkurenciji ili u obje konkurencije, čime bi broj sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na predstojećim ZOI mogao iznositi tri ili maksimalno četiri sportaš(ic)a.

Kao i u alpskom skijanju, imena sportaša koja će popuniti navedene kvote u ovom trenutku nisu definirana, ali poznato je da će se odabir raditi između sljedećih sportaša (pri čemu prvospomenuti ipak imaju prednost u slučaju da ostane postojeća 1+1 kvota): Vedrana Malec, Gabrijela Skender te Edi Dadić, Marko Skender.

Trenutačno nisu veliki izgledi da ćemo gledati hrvatske snowboardere u Pyeongchangu. Najbolji plasman zasad drži Lea Jugovac koja je devet mjesta ‘ispod crte’ plasiranih na ZOI, te jedina ima kakvu-takvu šansu da u preraspodjeli kvota do kraja kvalifikacijskog ciklusa 22. siječnja ipak ostvari pravo nastupa.

Broj sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na ZOI 2018 mogao bi biti u rasponu od realnih 12 do optimističnih 14.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI
Tagged with: