Hrvatski srednjoškolci viceprvaci svijeta u futsalu, Brazilu novo zlato!

Futsal

Hrvatski sport se može pohvaliti još jednim vrhunskim ostvarenjem! Velika srebrna medalja stiže sa Svjetskog srednjoškolskog prvenstva u futsalu koje se održavalo u Izraelu, a za životno ostvarenje zaslužni su mladi sportaši iz Pule, ekipa kojoj je na putu do najsjajnijeg odličja stao samo Brazil, višestruki Svjetski školski prvaci u obje kategorije. Učenici iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule donijeli su Hrvatskoj najbolji rezultat ikad ostvaren na svjetskim natjecanjima, a hrvatskom školskom sportu, čije sportaše naprijed gura samo iskrena ljubav prema sportu, veliku promociju i priznanje za višegodišnje djelovanje.

Hrvatski školski futsal itekako se ima s čim pohvaliti. U ovom je trenutku Brazil toliko nadmoćan i kad je riječ o ženskom i muškom futsalu, no Hrvatska je odmah tu, druga nacija na svijetu u školskom futsalu što još jednom potvrđuje kako smo zemlja koja odgaja vrhunske i talentirane nogometaše.

Hrvatska, futsal

Što se natjecanja tiče, i djevojke i momci su složni u jednom, a to je da je ovo bilo vrhunsko i prekrasno iskustvo koje će pamtiti cijelog života. Djevojke su u posljednjoj utakmici pobjedom osigurale osmo mjesto dok su naši sjajni mladići iz Pule ostvarili najveći uspjeh što se tiče školskih sportskih natjecanja u Hrvatskoj.

“Naši su momci u početku bili tužni, no sad, kad su se dojmovi malo slegli, shvatili su da su napravili čudo, veliki posao i uspjeh te se svi skupa, sretni i zadovoljni, vraćamo u Hrvatsku,“ izjavio je Marin Horvat, šef hrvatske srednjoškolske futsal delegacije koja je u Izrael otputovala s 34 člana.

Natjecanjem i rezultatom zadovoljan je i mladi Mario Dujmović, kapetan pulske momčadi: “Organizacija cijelog natjecanja je bila odlična, a najvažnije od svega da smo kao ekipa stigli složni i neopterećeni rezultatom te pokušali dati sve od sebe na terenu. Nitko od nas nije očekivao takav uspjeh, a svakako je presudila naša dobra obrana, izvrstan golman i navijanje s tribina. Moram pohvaliti djevojke iz Koprivnice koje su također pokazale svu ljepotu školskog sporta, a također im želim i zahvaliti na podršci i glasnom navijanju koje nam je davalo dodatni vjetar u leđa.”

Svi su se složili da je golman Eldin Muhić jedan od najboljih igrača turnira, a upravo je njegova odlična obrana pogurala naše mladiće do samog finala: “Ponijela me atmosfera cijelog natjecanja, druženje i zajedništvo svih ekipa. Želio sam da naša ekipa postigne najbolji rezultat i drago mi je da sam svojim obranama u tome pomogao. Također, sretan sam što sam sudjelovao na prvenstvu, a osobito što mi se ostvario san da uđemo u finale. Sve je to veliko iskustvo za mene. Osam godina sam trenirao judo i imam broncu na Europskom prvenstvu i zato se jako veselim ovom svjetskom srebru.”

HSŠS
Svjetsko školsko futsal prvenstvo u Izraelu odigralo se pod pokroviteljstvom Međunarodne školske sportske federacije, a natjecalo se ukupno 15 muških te devet ženskih ekipa iz Belgije, Brazila, Cipra, Kine, Hrvatske, Francuske, Gruzije, Turske, Francuske, Mađarske, Slovačke, Turske, Italije i domaćina Izraela.

#VolimSkolskiSport

Hrvatski školski sportski savez je nacionalni školski sportski savez u koji se udružuju županijski školski sportski savezi i školski sportski savez Grada Zagreba, a radi usklađivanja aktivnosti svojih članica i organiziranja natjecanja školskih sportskih društava. Dana 22. prosinca 2006. godine u prostorijama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta održana je Osnivačka skupština Hrvatskog školskog sportskog saveza, na kojoj je po prvi puta u Republici Hrvatskoj osnovano krovno tijelo školskog sporta. Osnivanjem Hrvatskog školskog sportskog saveza sustavno se vodi skrb o školskom sportu, a glavni cilj je pružiti šansu svoj djeci za bavljenje sportom u školama te uključiti što više djece u sportske aktivnosti. Osim toga, najvećim sportskim talentima se omogućuje da ostvare sve svoje sportske potencijale. Osnovne zadaće i djelatnosti HŠŠS-a su promicanje školskog sporta u Republici Hrvatskoj, utvrđivanje načela i osnovnih uvjeta sustava školskih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom nadležnim za pitanje sporta, skrb o promicanju školskih sportskih dostignuća djece i njihovom sudjelovanju na svjetskim i europskim prvenstvima te drugim velikim međunarodnim školskim sportskim priredbama, usklađivanje aktivnosti školskih sportskih saveza u županijama i Gradu Zagrebu na ostvarivanju ukupnog programa sporta djece i mladih, a djeluje i na promicanju stručnog rada u školskom sportu.

NOGOMET
Tagged with: