IJF Judo Grand Prix Zagreb: Djeca ‘bacala’ olimpijske pobjednike

Iliadis Huizinga posjetitelji GP Zagreb 2017 6

Prvog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017 nastupilo je pet hrvatskih judoka, a po jednu pobjedu upisali su Bernard Azinović i Iva Oberan. Uoči finala mladi judaši su trenirali s legendama, Markom Huizingom i Iliasom Iliadisom.

Najvažniji judo turnir u ovom dijelu Europe, zagrebački Grand Prix, u petom izdanju, započeo je u Dom sportova u petak 29. rujna i traje do nedjelje 1. listopada.

Na početku turnira nastupila su dva hrvatska judaša, Bernard Azinović (do 60 kg) i Marko Drašković (do 66 kg), te tri judašice, Matea Behin (do 48 kg), Tena Šikić (do 52 kg) i Iva Oberan (do 57 kg).

Azinović je u prvom kolu wazarijem svladao Klemma (GER), a zatim izgubio od aktualnog europskog prvaka Mšvidobadzea (RUS). Drašković je izgubio ipponom od Vargasa (USA).

Kod judašica, Oberan je prošla Fulgentes (USA) u 1. kolu, a zatim izgubila wazarijem od Smythe-Davis (GBR). Behin je izgubila ipponom od Duport (FRA), isto kao i Šikić od Nareks (SLO).

“Tena Šikić nije dobro odradila borbu i puno iskusnija Slovenka je lijevim gardom izgradila prilike, a zatim i prošla dalje. Bernard Azinović je bolje odradio drugu borbu, koju je izgubio, nego prvu jer je bio malo usporen, ali Rus je bio dominantniji u gardu i pokazao kvalitetu kojom je osvojio europsko zlato ove godine. Marko Drašković je dobro odradio borbu s Amerikancem, ali zbog manjka iskustva se možda i prepao prilike za pobjedom,” prokomentirao je ‘hrvatski’ dan trener Hrvoje Petranović.

U finalnom bloku olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u kategoriji do 48 kg, Paula Pareto (ARG), osvojila je brončanu medalju protiv Juru (BEL), dok je prošlogodišnja pobjednica, Milica Nikolić (SRB) u finalu izgubila od Endo (JPN).

U turskom dvoboju za broncu u kategoriji do 60 kg, Ozlu je slavio protiv Kaba, a zlato je pripalo europskom prvaku iz 2013., Amiran Papinašvili (GEO), koji je ipponom slavio protiv aktualnog europskog prvaka, Roberta Mšvidobadze (RUS).

Eleudis Valentim (BRA) uzela je zlato u kategoriji do 52 kg, kao i Hashiguchi (JPN) u kategoriji do 66 kg. Prvi dan završio je finalnim borbama u kategoriji do 57 kg, a na najvišu stepenicu postolja popela se Momo Tamaoki (JPN).

Iliadis Huizinga posjetitelji GP Zagreb 2017 8

Između kvalifikacija (početak u 10.00 sati) i finalnog bloka (početak u 17.00 sati) sva tri dana zainteresirani mogu trenirati s legendama juda, Iliasom Iliadisom, olimpijskim pobjednikom, trostrukim prvakom svijeta i dvostrukim prvakom Europe, te Markom Huizingom, olimpijskim prvakom i petostrukim prvakom Europe. Već je prvi dan treninga oduševio sve prisutne, a odličnu atmosferu upotpunili su odlični potezi djece, koji su bacali Iliadisa i Huizingu te oduševljeno najavili dolazak i u subotu.

U subotu 30. rujna na tatami izlazi osam hrvatskih judoka, među kojima vrijedi izdvojiti Barbaru Matić (do 70 kg) i Dominika Družetu (do 81 kg).

BORILAČKI SPORTOVI