Josip Olujić blizu vrha, obećavajući početak za Šimu i Mihovila Fantelu

Sailing Energy

Sva tri hrvatska kormilara u klasi Finn natjecanje će nastaviti u zlatnoj finalnoj skupini, Josip Olujić nakon završenih kvalifikacija i dalje je odličan šesti! Obećavajući početak za Šimu i Mihovila Fantelu, 14. su nakon otvaranja prvenstva za 49er, dok laseraši nisu imali razloga za zadovoljstvo…

Josip Olujić i dalje sjajan u Finnu. Nakon odrađenih kvalifikacija i šest plovova nalazi se na visokom šestom mjestu, samo ga tri boda dijele od vodećeg Britanca Edwarda Wrighta! Danas je Olujić bio treći i deseti.

“Sve skupa super ulazi, ali sad kreće onaj napeti i ozbiljni dio. Ovo je bila ipak uvertira i dobra startna pozicija za iduća četiri plova. Danas je puhao vjetar s kopna i trebalo je biti strpljiv i čekati svoju priliku,” kaže Olujić.

Sva trojica hrvatskih kormilara su skoro u prvih 20, odnosno sva trojica će nastaviti natjecanje u zlatnoj finalnoj skupini. Milan Vujasinović je na 12. poziciji, dva jako dobra šesta ulaza za njega danas, a Nenad Bugarin je na 21. mjestu. Za Finn je u nedjelju dan odmora, u ponedjeljak počinju finalna jedrenja. U četiri finalna plova ukupno sljedeći cilj je izboriti se za deset najboljih koji će ući u plov za odličja. Naravno, uz to treba misliti na normu za Tokio 2020. Kad bi gledali trenutačne rezultate zadnje mjesto koji već sada osigurava kartu za OI je deseto! Osam mjesta se dijeli za Finn u Aarhusu i trenutačno tih osam je u najboljih deset.

Laseraši će svakako htjeti što prije zaboraviti svoj drugi dan kvalifikacija, nije bilo dobro i dosta su potonuli u poretku. Tonči Stipanović je 33., Filip Jurišić 90., Alec Cvinar 153. Na prvom mjestu je i dalje Novozelanđanin Sam Meech.

“Znao sam da se ovakav dan može dogoditi po ovakvim uvjetima, ali sam se nadao da se neće baš meni dogoditi. Neću puno kukati, treba se resetirati i dalje u borbu. Danas su jednostavno sve odluke bile krive,” komentirao je Tonči.

U konkurenciji ženskog Laser Radiala na 82. mjestu je Sandra Lulić, 86. je Anđela de Micheli Vitturi, na 98. Karla Šavar. Vodi Amerikanka Paige Railey. Laseraši sutra jedre zadnja dva plova kvalifikacija.

Startali su 49eri, koji su odradili tri plova. Vrlo obećavajući start imali su Šime i Mihovil Fantela, nalaze se na 14. mjestu u konkurenciji 86 posada. U zadnjem plovu dana ciljem su prošli izvrsni treći. Za posadu koja jedri u ovoj disciplini tek godinu i pol dana više nego dobra najava da će uskoro moći zamutiti vodu mnogim favoritima! Među 60 posada ženskog 49er FXa Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi su na solidnom 36. mjestu.

“Taman smo godinu dana zajedno u brodu i napredujemo iz regate u regatu. U Aarhusu nam je cilj ući u najboljih 25, odnosno zlatnu finalnu skupinu,” razmišlja Enia, a Mihaela dodaje: “Za mene je ovo nova klasa, prešla sam iz Radiala i jako sam zadovoljna. Na svakom treningu naučim nešto novo. Nakon godinu dana upoznale smo se s klasom, napredovale smo tehnički i taktički i dat ćemo naravno sve od sebe za što bolji rezultat ovdje.” Povele su Dankinje Hansen/Iversen.

U nedjelju startaju još tri klase, na muškoj dasci jedri Luka Mratović, na ženskoj Palma Čargo, u neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc. (Foto: Sailing Energy)

VODENI SPORTOVI