Josip Rumac na postolju etape od Zadra do Crikvenice!

Cilj, Crikvenica_KL-Photo

Nizozemac Olav Kooij, vozač momčadi Jumbo-Visma, pobjednik je četvrte etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Zadra do Crikvenice u dužini od 197 kilometara, dok je vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo Norvežanin Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team).

Mladi je Nizozemac u završnim metrima etape pretekao drugoplasiranog Australca Kadena Grovesa (Team BikeExchange) i trećeg Hrvata Josipa Rumca (Androni Giocattoli-Sidermec).

Nakon pada koji se dogodio otprilike kilometar prije cilja, Rumac se našao u odličnoj poziciji, na čelu utrke s vrlo malo vozača za svojim leđima. Hrvatski vozač ipak nije uspio izdržati do kraja, već su ga u završnim metrima pretekli Kooij i Groves.

Za Kooija, koji se u Crikvenici potvrdio kao najbolji sprinter na ovogodišnjem CRO Raceu, ovo je druga etapna pobjeda, slavio je i u srijedu u Otočcu nakon druge dionice.

Skaarseth je prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici osvojio tri sekunde bonifikacije i tako se po vremenu izjednačio s Belgijcem Milanom Mentenom (Bingoal Pauwels Sauces WB) pa je o nositelju crvene majice odlučivao plasman u etapi, a tu je bolji Norvežanin.

Vrlo brzo nakon starta etape formirala se skupina od sedam vozača, Poljaci Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Szymon Rekita (Voster ATS Team), Nijemac Tom Lindner (P&S Metalltechnik), Slovenac Žiga Horvat (Adria Mobil), Austrijanac Felix Ritzinger (WSA KTM Graz), Talijan Nicolò Buratti (Team Friuli) i Australac Felix James Meo (Team Vorarlberg). Prednost vodećeg sedmerca pred pelotonom narasla je na gotovo šest minuta da bi se na prvom usponu dana na Čačiće izdvojio Rekita koji je i osvojio brdski cilj ispred Lindnera i Ritzingera.

Solo-vožnja Rekite završila je 67 kilometara prije cilja kad ga je dostigao ostatak bijega. Kako se prednost u odnosu na peloton rapidno smanjivala, 50-ak kilometara prije cilja ona je iznosila manje od dvije i pol minute, uslijedili su novi napadi. Prvi je bio Lindner koji je stoga i osvojio prvi prolazni cilj u Senju, zatim mu se pridružio i Boguslawski koji je bio najbrži na drugom prolaznom cilju u Novom Vinodolskom, no svi bjegunci uhvaćeni su i prije prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici.

Tamo je važne bonus sekunde osvojio Skaarseth ispred sunarodnjaka i momčadskog kolege Torsteina Træena, dok je treći bio Nizozemac Mick van Dijke (Jumbo-Visma).

Tijekom završnog kruga oko Crikvenice vozači su pred sobom imali i drugi uspon dana na Dramalj kojim je prvi prošao Træen i tako povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu, koju će nositi i u petoj etapi. Bijelu majicu nosit će van Dijke.

Bicikliste su na startu četvrte etape ispratili ispred Ministarstva turizma i sporta Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport koji ih je dočekao i na cilju, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad, Katarina Miletić, pročelnica Ureda župana Zadarske županije te ostali predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije. U Crikvenici su ih dočekali Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice, ispred Primorsko-goranske županije Mario Kužić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarner te ostali predstavnici Grada Crikvenice.

Peta etapa utrke kreće u subotu 2. listopada iz Rapca u 10:30 sati, cilj joj je u Opatiji, a dolazak biciklista u Opatiju očekuje se između 14:13 i 14:39 sati.

(Foto :KL-Photo)

OSTALI SPORTOVI