Judo festival u Poreču

JUDO 1

Poreč će po četvrti puta biti domaćin Judo festivala, koji će u Hrvatsku, od 10. do 23. lipnja dovesti više od 1500 judaša, članova njihovih obitelji, znanstvenika, trenera i sudaca. Jedno od najvećih europskih judo događanja organiziraju Hrvatski judo savez i Europska judo unija, a osim turizma i sporta prisutna je jaka edukativna te znanstvena komponenta.

“Judašima i njihovim obiteljima već je neobično zamisliti početak ljeta bez dolaska u Hrvatsku. Čelnici europskog i svjetskog juda, kao i najbolji judaši svijeta s oduševljenjem dolaze, treniraju, druže se, educiraju, a zatim odlaze s vrhunskim doživljajima iz Poreča, Istre i ostatka Hrvatske,” rekao je Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije.

Sve počinje 10. lipnja Olimpijskim trening kampom, koji će ove godine trajati devet dana, a koji je 2018. godine doveo čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera. U istom periodu je i kadetski U18 trening kamp, dok U13 i U15 kamp traje tijekom cijelog Judo Festivala, kao i obiteljski judo kamp.

Velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, 11. i 12. lipnja, za koji stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad hrvatskih trenera poput Marine Drašković iz Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije.

Prenošenje znanja s europske i svjetske razine na lokalnu razinu je iznimno važno te će za to poslužiti program ‘Unaprijedi svoj klub’. Tako će hrvatski treneri imati priliku dodatno se unaprijediti u radu s djecom između osam i 12 godina, i to 15. i 16. lipnja.

Veliko znanje i iskustvo i ove godine će prenijeti stručnjaci iz legendarnog Kodokan instituta iz Tokija. Svi zainteresirani će od 13. do 16. lipnja moći raditi s europskim i svjetskim prvacima, pitati sve što ih zanima i napredovati u svojim vještinama. Od 12. do 14. lipnja u Poreču se održava i znanstvena konferencija ‘Istraživanja primjenjiva u judu’.

“Izuzetno je važno održavati specijalizirane konferencije ovoga tipa u području kineziologije. Ako je konačni cilj naše znanosti da rezultate istraživanja i dosadašnje spoznaje učinimo i praktički primjenjivima, važno je da ona dopru do naših trenera i stručnjaka koji se bave isključivo judom,” istaknuo je prof.dr.sc. Hrvoje Sertić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije te dodao: “Ovom konferencijom i interdisciplinarnim pristupom obrađujemo sve ključne teme koje su važne za judo sport i imamo platformu kojom ih direktno prezentiramo judo stručnjacima. Ono što je još važnije, o njima diskutiramo te tako neposredno krojimo pravce novih primjenjivih istraživanja u ovom sjajnom sportu.”

Međunarodna konferencija Primjenjiva istraživanja u Judu proteklih je godina ugostila brojne cijenjene znanstvenike i stručnjake poput bivše prvakinje Europe i svijeta, a sada dopredsjednice Europske judo federacije te predsjednice Edukacijske komisije EJU Jane Bridge, predsjednice Hrvatskog judo saveza i dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora Sande Čorak, bivše prvakinje svijeta i Europe te osvajačice srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama Emanuele Pierantozzi, bivšeg olimpijskog pobjednika te europskog prvaka i višestrukog osvajača odličja na prvenstvima Svijeta Ezia Gamba, Emersona Franchinija i Stanislawa Sterkowicza, jednih od najcitiranijih znanstvenika u svijetu, a koji se bave tematikom juda. Iz godine u godinu svojim kvalitetnim programom i renomiranim gostima, postala je nezaobilazna stanica najcjenjenijih svjetskih judo stručnjaka koji će bez sumnje i ove godine iznjedriti neke od ključnih spoznaja i rezultata za još svjetliju budućnost judo sporta.

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: