Meksikanac snimio film o Vatrenima, prihod od ulaznica ide za Kolibriće: Bit će ovo dodatni impuls Daliću i njegovim izabranicima!

Vatreni, Ćiro

Već je 20 godina prošlo od legendarne hrvatske svjetske bronce iz Francuske i trebalo je dočekati da meksički redatelj Edson Ramirez snimi jedan fantastičan dokumentarni film o našoj nogometnoj reprezentaciji i tim povijesnim vremenima za Lijepu našu…

Kaptol Boutique Cinema ugostio je stvaratelje filma, jednostavnog i prepoznatljivog naziva – Vatreni, koji će se od 24. svibnja do 13. lipnja prikazivati u Kaptol Boutique Cinema te CineStaru Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. Sav prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibrić i liječenju oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

“Kao dijete sam se zainteresirao za nogometaše i ostale sportaše iz Hrvatske. Kao navijač Reala oduševio sam se gledajući Roberta Prosinečkog, pratio sam Tonija Kukača dok je bio u Bullsima, nastupe košarkaša u Barceloni na Olimpijskim igrama, a znao sam nešto i o ratu te povijesti hrvatske borbe za samostalnost,” istaknuo je Ramirez, izuzetno zanimljiv meksički filmaš.

“Nogomet je prekrasna igra, puna emocija i na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam te igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju fantastičan nogomet, valjda mi se tada usadila ideja da snimim film o njima. Nevjerojatna je stvar što sam mogao razgovarati s njima, ‘zapaliti’ s Prosinečkim, osjetiti emociju igrača, što se i vidi u filmu. Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Tijekom snimanja stekao sam puno prijatelja i svi su bili iznimno ljubazni prema meni,” dodao je Ramirez.

Originalnu muziku u filmu skladao je Luka Zima.

‘Vatreni’ će imati premijeru u Zagrebu, Splitu, Hvaru i Opatiji. Nakon toga seli u Francusku te na festivale diljem svijeta.

Trener svih trenera, legendarni Ćiro Blažević, koji je s Hrvatskom ostvario do sada neponovljiv uspjeh, nada se kako će ovaj film biti dodatni motivator aktualnim reprezentativcima na početku njihovih priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

“Ne znam tko nam je prvi predložio taj nadimak, ali on je bio adekvatan, a narod ga je prihvatio. Moji igrači nisu mogli biti drugačiji, uvijek su davali svoj maksimum i bili strastveni na terenu. Vjerujem kako će ga pogledati izbornik Dalić i aktualni reprezentativci i da će im film dati dodatni impuls i samopouzdanje prije Rusije, kako će donijeti jednu novu galvanizaciju,” rekao je u svom stilu Ćiro, pojavivši se na predstavljanju filma s legendarnom kapom francuskog policajca Davida Nivela, koji je završio u komi nakon napada njemačkih huligana.

Nivel je srećom ostao živ, kasnije je posjetio Blaževića u Zagrebu: “Svaku večer bi ta kapa bila kod nekog od naših reprezentativaca u sobi i utvaram si kako je ta energija pomogla u njegovom oporavku!”

1

Ćiro je ‘otkrio’ recept uspjeha u Francuskoj: “Još prije početka Svjetskog prvenstva sam govorio kako ćemo mi biti prvaci, a ljudi su mislili kako sam lud. Pričao sam kako imamo najbolje igrače na svijetu, a to sam se stalno uvjeravao na treninzima. Imao sam argumente i adute za to, jer oni su stvarno bili prava klapa i doslovno su bili ‘svi za jednog, jedan za sve’. Jer, da nisam tako visoko digao ljestvicu očekivanja, nikad ne bismo završili kao treći.”

“Ja sam naređivao, oni su izvršavali moje zapovijedi,” istaknuo je.

Uspjeh Vatrenih u Francuskoj nezaboravan je dio suvremene hrvatske povijesti, države koja je tek izašla iz vihora rata i koja je tražila svoju prepoznatljivost i poziciju u međunarodnoj zajednici. Ime Hrvatske je tada stiglo u sve krajeve svijeta…

Miro Blažević, sin našeg trofejnog izbornika, producent je ovog dokumentarnog filma: “Sudbina nas je spojila, prije dvije i pol godine na šanku jednog noćnog kluba. Preko Borisa T. Matića upoznao sam Meksikanca koji je stigao na Zagreb Dox i odlučili smo napraviti taj dokumentarac o povijenoj reprezentaciji koja je Hrvatska stavila na ‘kartu svijeta’, nakon 20 godina odmaka. Nije bilo lako, ali uspjelo smo dobiti neviđene arhivske snimke Fife, napravili smo preko 40 sati materijala i na kraju je najteže bilo izbaciti kadrove koji neće završiti u filmu. Želja nam je da ovaj film vidi što više ljudi, nadamo se kako će uoči novog Svjetskog prvenstva probuditi naš nacionalni ponos.”

“Kadrove Bobanovih suza i zagrljaj kapetana s Ćirom nitko još nije vidio!”

Vatreni imaju i izuzetnu humanitarnu crtu, jer sav prihod od prodanih ulaznica bit će namijenjen za Udrugu Kolibrići.

Udruga Kolibrići osnovana je krajem 2011. godine na inicijativu roditelja vitalno ugrožene djece s ciljem osiguravanja i poboljšavanja osnovnih životnih uvjeta. Udruga je neprofitna, humanitarna organizacija koja trenutno okuplja pedesetak članova. Osnovna je zadaća Udruge, organiziranje dobrotvornih akcija i drugih humanitarnih aktivnosti radi prikupljanja sredstava potrebnih za kupnju pomagala i lijekova te pokrivanja troškova liječenja.

2

‘Kolibrići’ su životno ugrožena djeca različitih medicinskih dijagnoza. Većina djece ne može govoriti, kretati se, disati samostalno i ovisna su o aparatima koji ih održavaju na životu i 24-satnoj roditeljskoj skrbi. Nažalost, neki Kolibrići izgubili su bitku za svoj život.

Kroz Udrugu roditelji razmjenjuju iskustva te nastoje pomoći jedni drugima savjetom oko ostvarivanja prava. Osim toga, moralna i prijateljska podrška od neprocjenjive su važnosti. Udruga nema svoj prostor te su roditelji vrlo aktivni u grupi osnovanoj na društvenoj mreži.

“Hvala autorima filma koji su nas sjetili, za razliku od naše države koja nas je zaboravila. Vatreni su nas oduševili prije 20 godina na terenu i sigurna sam kako će sve oduševiti ovaj film o njima. Vatreni predstavljaju srčanost i borbenost i još jednom zahvaljujem što će prihod od prodanih ulaznica ići za pomoć našoj djeci koja boluju od spinalne mišićne distrofije,” poručila je Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići. (Foto: Ivona Grepo)

 

NOGOMET